Narušeni odnosi
194

Brazilski predsjednik uporedio rat u Gazi s holokaustom, Netanyahu odmah reagovao

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je u nedjelju optužio brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da je banalizirao holokaust i nanio uvredu jevrejskom narodu nakon što je uporedio izraelski rat protiv Hamasa u Gazi s nacističkim genocidom tokom Drugog svjetskog rata.
"Ono što se dešava u pojasu Gaze sa palestinskim narodom nema paralele u drugim historijskim trenucima. U stvari, postojalo je kada je Hitler odlučio da ubija Jevreje", rekao je Lula novinarima tokom 37. samita Afričke unije u Adis Abebi.

Ministarstvo vanjskih poslova u Jerusalemu saopćilo je da će pozvati brazilskog ambasadora na ukor zbog ovih primjedbi, koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kao "sramotne i teške".

"Ovo je trivijalizacija holokausta i pokušaj napada na jevrejski narod i pravo Izraela na samoodbranu. Poređenje između Izraela i nacista i Hitlera znači preći crvenu liniju", rekao je Netanyahu u izjavi.

Brazilska predsjednička palata i Ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Brazilsko-izraelska konfederacija je u saopćenju rekla da su Luline primjedbe "iskrivljavanje stvarnosti" i "vrijeđanje sjećanja na žrtve holokausta i njihove potomke" i optužila njegovu vladu za "ekstreman i neuravnotežen" stav o sukobu.

Ranije u nedjelju, Lula je također rekao da ovo nije rat između vojnika i vojnika, "nego je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece".