Odgovor institucija
135

Dodik pred sudom: Proces zbog kojeg je lider SNSD-a sve nervozniji i zbog kojeg diže politički ulog

Piše: Semir Hambo
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik entiteta Republika Srpska i čelnik SNSD-a Milorad Dodik sve je nervozniji zbog sudskog procesa koji se protiv njega vodi u Sudu Bosne i Hercegovine.

Dodik je uz v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića optužen po Krivičnom zakonu BiH, kojeg je 1. jula izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt po kojem je krivično djelo i neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Dodik je 8. jula potpisao ukaz, a Lukić objavio u Službenom glasniku zakon o neizvršavanju odluka visokog predstavnika.

I koliko god je Dodik od trenutka podizanja optužnice do danas odbijao prihvatiti činjenično stanje, sebe proglašavao žrtvom, a Sud BiH urotom protiv njega. Koliko god je Dodik omalovažavao državu i njene institucije, proces koji se protiv čelnika RS-a vodi je odgovor institucija države na neustavne poteze.

Dodik dolazi na sud koji je formiran odlukom visokog predstavnika na osnovu Zakona o sudu BiH 2000. godine, s tim da je dvije godine kasnije Parlament BiH usvojio spomenutu odluku.

Redovan pred sudom

I bez obzira na negiranje suda, Dodik kao političar i kao građanin revnosno postupa. Redovno dolazi na svako ročište, sjeda u sudnicu i slijedi proceduru koja se pred njega stavlja. Bez obzira što je evidentno da Dodik sa svojim pravnim timom pokušava odugovlačiti proces, što pokušava vršiti politički pritisak dovođenjem političkog vrha iz RS-a pred sud, koji stvaranjem buke pokušavaju razvodniti cijelu priču, Dodik je svjestan da nema druge opcije nego postupati kako mu je naloženo.

Na ročišta redovno dolazi jer ne želi da bude priveden. Optužnica mu je pročitana. Sve njegove zahtjeve sud je razmotrio i odbio promjenu sudskog vijeća. Dodik je angažovao i advokata savjetnika iz Hrvatske Antu Nobila, koji sjedi u sudnici, iako je njegova uloga i boravak u sudnici kao savjetnika upitna.

Koliko je Dodiku ovaj proces važan govori činjenica da na dan suđenja politički život u RS-u staje. Taj dan SNSD-ovi ministri, direktori preduzeća, zastupnici u državnom parlamentu pa i članica Predsjedništva Željka Cvijanović dolaze na suđenje u cilju stvaranja buke oko samog procesa.

Dodiku prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora i zabrana vršenja javnih dužnosti. I vjerovatno je ovaj drugi dio kazne ono što Dodika najviše plaši, a to je zabrana vršenja javnih dužnosti, odnosno mogućnost da mu sud zabrani politički aktivizam na određeni period. U tom kontekstu Dodik pritisak već sada želi prebaciti na pravosuđe jer je prije nekoliko dana najavio kandidaturu za predsjednika RS-a 2026. Dakle kandidaturu je najavio 2,5 godine ranije, što u bh. političkom predstavlja presedan, ali je cilj jasan.

Zbog svega toga je Dodik agresivniji u komentarisanju i međunarodne zajednice, ambasadora i generalno političkih procesa. Sudski proces u kojem mu se sudi Dodiku je suzio političko manevrisanje te je sve izvjesnije da u tom pogledu ne može trgovati.