Sarajevo
40

Obraćanje predstavnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a nakon važnog sastanka

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici Trojke, HDZ-a i SNSD-a održali su sastanak povodom gorućih političkih tema, a nakon sastanka je organizovana konferencija za novinare.

U zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sastanak su došli lideri SNSD-a, HDZ-a, SDP-a, Naše stranke i NiP-a - Milorad Dodika, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković.

Osim njih, iz Naše stranke je tu i Predrag Kojović, koji je u prethodnim danima pokazao najčvršći stav prema razgovoru/dogovoru iz Laktaša.

Iz RS-a su stigli članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, kao i državni ministar Staša Košarac.

Sa liderom NiP-a, ovaj put je stigao i Aljoša Čampara, koji je nedavno u uživo programu izjavio želju da vodi pregovore o Izbornom zakonu BiH.

Najvažnije teme o kojima su predstavnici vladajućih stranaka trebali razgovarati danas su reformski zakoni, konkretno Zakon o pranju novca, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima + još jedan uslov EU, a to je otvaranje pregovora sa Frontexom.

Međutim, Čović i Dodik su svakako nametnuli i teme koje su njima važne, a to su političke izmjene Izbornog zakona i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.