Bez blokada
63

Viktor Orban je ipak popustio: Mađari nisu uložili veto, EU je odobrila značajnu pomoć Ukrajini

V. K.
Viktor Orban i Robert Fico (Foto: Evropska unija)
Viktor Orban i Robert Fico (Foto: Evropska unija)
Lideri zemalja članica Evropske unije nakon višesedmičnih blokada postigli su na današnjem vanrednom zasjedanju dogovor o finansijskom pomoći Ukrajini.

Iako se dugo najavljivalo kako će Mađarska ponovno uložiti veto i blokirati pomoć od 50 milijardi eura, čini se kako do toga nije došlo.

Informacije o tome da se postigao dogovor potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"Imamo dogovor. Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi eura u okviru budžeta Evropske unije. Ovo znači postojano i dugoročno finansiranje za Ukrajinu", rekao je Michel.

Također, Michel je naglasio kako Evropska unija preuzima vodstvo i odgovornost u podršci Ukrajini.

"Znamo šta je u pitanju i koliko je ovo važna odluka", poručio je Michel.

Uoči samog zasjedanja brojni zvaničnici su u razgovorima s medijima upravo pitanje Mađarske i Viktora Orbana istakli kao ključni problem u postizanju jedinstva EU. Govorilo se i o alternativnim rješenjima kojim bi se u odlučivanju izbjegla Mađarska, ali čini se kako za tim nije bilo potrebe.

Optimističan uoči susreta bio je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell koji je rekao kako je uvjeren da Mađarska neće opstruirati proces.

"Jedna je stvar neučestvovati, a druga je vršiti opstrukcije. Mađarska ne opstruiše proces", zaključio je Borrell.

Za sada nije poznato da li su Mađari u međuvremenu dobili određene garancije ili obećanja Brisela, ali više informacija o tome će svakako biti poznato kasnije prilikom obraćanja Viktora Orbana.