"Nije po zakonu"
43

Gradsko vijeće Sarajeva obrazložilo zašto neće dati novac za koncert Tonyja Cetinskog

L. R.
Gradsko vijeće Grada Sarajevo/Tony Cetinski
Gradsko vijeće Grada Sarajevo/Tony Cetinski
Gradsko vijeće Grada Sarajeva jučer je na 35. sjednici donijelo odluku o utrošku sredstava za sufinansiranja projekta "40. godišnjice obilježavanja ZOI 84".
Prema tome, Gradsko vijeće Grada Sarajevo u članu 1. navodi finansijska sredstva koja su namijenjena određenim javnim institucijama za sufinansiranje 40. godišnjice obilježavanja ZOI 84.

Tako su JU Narodno pozorište Sarajevo, KJP Centar Skenderija Sarajevo i KJP ZOI 84 dobili finansijsku potporu za organizaciju događaja iz Programa obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84.

Odluka o utrošku sredstava
Odluka o utrošku sredstava

No, u članu 2. navodi se da preostali dio sredstava u iznosu od 60.000 KM neće biti dodijeljen "zbog nemogućnosti zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška istih".

Odluka o utrošku sredstava
Odluka o utrošku sredstava

Podsjećamo, nakon što je objavljeno da Grad Sarajevo neće sufinansirati dio sredstava za koncert Tonyja Cetinskog, postoji mogućnost da će se njegov nastup u potpunosti otkazati.

Gradonačelnica Benjamina Karić ranije je u izjavi za Klix.ba navela da Grad Sarajevo nije organizator koncerta i da ne mogu finansirati ništa mimo javnog poziva jer je to procedura koja se mora poštovati i biti u skladu sa zakonom.

Također, Odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. u Sarajevu je 22. decembra 2023. godine predao zahtjev Ministarstvu kulture i sporta KS za sufinansiranje organizacije događaja, a gdje su između ostalog, tražili i 80.000 KM za sufinansiranje koncerta Tonyja Cetinskog.