Banja Luka
76

Kompanija Mileta Radišića se jedina javila na tender za prodaju zgrade UIO-u, ukupno traže 98 miliona KM

S. H.
Trenutno sjedište UIO u Banjoj Luci
Trenutno sjedište UIO u Banjoj Luci
Nakon isteka roka od mjesec dana od objave javnog oglasa za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci i objekta za potrebe smještaja Regionalnog centra Banja Luka, danas je u 12:15 sati komisija UIO izvršila otvaranje ponuda.

Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banjaluke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera...), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71 milion i 119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27 miliona i 451.710,00 KM s PDV-om.

Komisija UIO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine.

Opozicija u RS-u je godinama unazad insistirala na ovom pitanju, ukazujući da je jedini cilj vlasti i samog sadržaja tendera da se kupi isključivo jedna zgrada i to ona od skoro 100 miliona kompanije Grand Trade. Opozicija problematizuje što je Radišić biznismen blizak Miloradu Dodiku.

Inače, UIO na svom računu za ovu namjenu ima svega 70 miliona KM.

Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO, međutim rješenje se nije našlo.

Nakon toga Vijeće ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izmjena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci. Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat, međutim i ovi postupci su bili bezupješni.

"S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavanoj kancelariji u Banjoj Luci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema", navode iz UIO.