Intervju za Klix.ba
41

Ida Prester: Žene imaju pravo izaći iz odnosa koji im ne odgovara bez da im se dlaka pomjeri s glave

L. R.
Ida Prester (Foto: Pixsell/Matija Habljak)
Ida Prester (Foto: Pixsell/Matija Habljak)
Hrvatska pjevačica Ida Prester nedavno je objavila pjesmu "Štit", koju je posvetila ubijenoj Nizami Hećimović iz Gradačca i pokrenula kampanju protiv nasilja nad ženama. Tim povodom za Klix.ba govorila je o važnosti ove kampanje i planovima u narednoj godini.

Budući da se radi o značajnoj kampanji za cijeli region, Ida Prester večeras je u Zemaljskom muzeju BiH održala promociju svoje pjesme "Štit", a njen dolazak podržala je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Ida je još u augustu svojim dolaskom u Sarajevu odala počast ubijenoj Nizami, kada se na crvenom tepihu SFF-a pojavila sa suprugom gdje su nosili natpise "Nizama" i "Stop femicide", a u razgovoru za Klix.ba je izjavila da je kampanja nastala sasvim slučajno.

"Kampanja je nastala slučajno, to je bila samo moja pjesma. Ja u glavi nisam imala nikakve ciljeve kada sam pisala tu pjesmu, ali kako smo dobili ogromne reakcije, strašno puno poruka prvenstveno žena koje su u sličnim problemima, napravila se ideja da od toga napravimo kampanju. Zašto? Zato što sam vidjela da je to očito tema koja ljude jako pokreće i o kojoj se nedovoljno priča, a pogotovo s javne scene gdje se nekako premalo jasnih poruka daje koliko mi zapravo osuđujemo nasilnike", objasnila je Ida Prester.

Ona ističe kako nema opravdanja za nasilje te da su sve poznate ličnosti koje su podržale njenu kampanju zapravo tu sa senzibiliraju javnost i da daju podršku ženama.

"Mi dajemo podršku, mi smo ovdje 'štit' za te žene i da one imaju pravo izaći iz odnosa koji im ne odgovara kad god njima padne na pamet iz bilo kojeg razloga i ne smije nijedna dlaka da im se s glave pomjeri radi toga", istakla je.

Prester je danas u Sarajevu dočekala i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić s kojom je razgovarala o važnosti teme femicida i nasilja nad ženama.

Ida Prester i Duška Jurišić
Ida Prester i Duška Jurišić

"Prvenstveno smo tu da damo poruku da za nasilje nema opravdanja, a druga stvar je puno kompleksnija. To je da na neki način motiviramo žene koje su u raznim oblicima nasilja kao što je ekonomsko, psihičko i fizičko nasilje, da barem ako ništa drugo nazovu taj SOS broj. To nije magični štapić, neće im se sad pojaviti princ na bijelom konju i odvesti ih negdje od lošeg života, ali barem da imaju s nekim popričati, da im se pruži ta prva pomoć i ponudi neki savjet šta mogu dalje napraviti. Svako zaslužuje bolji život. Život s nasilnikom i život u nasilnom odnosu nije dobar život", ističe pjevačica.

Kada je riječ o budućnosti prava žena i smanjenju nasilja nad njima, Ida Prester ne misli da će se promjene dogoditi "preko noći". Posebno ističe da je potrebno raditi na obrazovanju dječaka, ali i djevojčica kako bi bile svjesne svojih prava.

"Nisam neki pretjerani optimist. Znamo gdje živimo, promjene idu jako sporo, promjene se moraju desiti sinergetski i na toliko nivoa da stvarno moraš biti lud da pomisliš da će sve to odjednom pokrenuti. Promjena mora krenuti od nas. Svako mora raditi u svom 'dvorištu'. Ne možemo čekati institucije same po sebi. Treba raditi na toliko nivoa, kao prvo na obrazovanju i to na obrazovanju dječaka", objašnjava.

Inače, u kampanju su se kroz spot uključile brojne poznate ličnosti iz regije, a među njima su se našli i muškarci poput nekadašnjeg košarkaša Dine Rađe, bh. repera Frenkieja i Kontre, novinara Aleksandra Stankovića, alpiniste Tomislava Cvitanušića, vaterpoliste Filipa Filipovića, pisca Miljenka Jergovića te glumaca Gorana Bogdana, Andrije Miloševića i Baneta Trifunovića.

Ida Prester na sarajevskom aerodromu
Ida Prester na sarajevskom aerodromu

"To nam je bila najvažnija stvar jer se uvijek pojavljuju tri ili četiri ista lica i iste ženske udruge. Ja ne razumijem zašto nema novih mladih i djevojaka i momaka koji će se angažovat i koji će dati svoj glas. To ljudima treba. Ja sam zato htjela da u 'Štitu' budu različiti ljudi od glumaca, voditelja, pjevača i sportaša", rekla je.

Kampanju je podržala i folk pjevačica Seka Aleksić, a Ida Prester pojasnila je zašto je to značajno.

"Seka Aleksić je jako važan lik jer ona ima milionsko pratiteljstvo, koje ja nemam. Htjela sam da pokrijemo sve, da svako pronađe nekog svog heroja. Mislim da smo tu stvarno uspjeli, to mi je bilo genijalno kako sam zvala te ljude od Andrije Miloševića pa dalje. Stvarno su svi htjeli i stvarno svi razumiju tu temu", navela je Prester.

Ida smatra da je izuzetno važno govoriti o ovakvim temama kroz umjetnost, a planira i snimiti jednu pjesmu posvećenu djevojčicama.

"Mene ove teme inspirišu i motivišu i ako jednoj ženi ili bilo kojem ljudskom stvorenju nešto bolje u životu napravim kroz tu poruku, ja sam zadovoljna. Čitam te treperske tekstove i to je strašno. Način na koji je žena prikazana na modernoj muzici za mlade je zabrinjavajući u najmanju ruku. Ja bih htjela napravit jednu pjesmu, koja će biti kontra te žene gdje bi dala granice djevojčicama šta može, šta ne može. Jako bih voljela s tim završiti cijelu priču da se obratim direktno njima, mislim da premalo ima njihovog glasa, a muzika je neka refleksija života i na neki način to je neki recept za bolji život", poručila je Ida Prester.