Suprotno mišljenje
81

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, rekao je da postupno ukidanje fosilnih goriva neće omogućiti održivi razvoj osim ako se svijet ne želi vratiti u pećine.

Njegova pozicija lidera državnog energetskog giganta ADNOC inače je uznemirila kritičare životne sredine zabrinute zbog njegove posvećenosti održavanju uloge fosilnih goriva u energetskoj tranziciji, ali njegove pristalice kažu da ima sposobnost da obavi stvari i pređe podjele koje će donijeti klimatske akcije.

Bez uključivanja lidera fosilnih goriva u razgovore o klimi, Jaber kaže da ne može biti urednog prijelaza na ekonomiju s niskim udjelom ugljenika. Ovaj pristup je uzbunio klimatske aktiviste.

Greta Thunberg nazvala je Jaberovo imenovanje za predsjednika COP28 u januaru "potpuno smiješnim", dok je bivši američki potpredsjednik Al Gore, dugogodišnji klimatski aktivist, rekao da su interesi fosilnih goriva preuzeli klimatski proces Ujedinjenih nacija (UN).

Ujedinjeni Arapski Emirati spadaju u nekolicinu zemalja s visokim prihodom po glavi stanovnika koje nisu u obavezi da doprinose klimatskim fondovima UN, ali se suočavaju s pritiskom evropskih država da to učine.