Protesti protiv amnestije
17

Tenzije u Španiji se ne smiruju, na ulice Madrida izašlo 170.000 građana: "Sanchez je izdajnik"

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Više od 170.000 građana okupilo se u Madridu na velikim protestima protiv zakona o amnestiji koji je aktuelni premijer Pedro Sanchez najavio u sklopu dogovora s katalonskim strankama.

Novo okupljanje građana na trgu Cibeles predstavlja ujedno i najveće demonstracije protiv zakona o amnestiji.

Nezadovoljni građani, mahom desničarski orijentirani, držali su natpise "Sanchez je izdajnik" i "Nemoj prodati Španiju". Osim građana, na protestima su se pojavili i predstavnici opozicionih stranaka tačnije lider Narodne partije Alberto Nunez Feijoo i lider krajnje desničarske stranke Vox Santiago Abascal.

"Posljednjih sedmica dva miliona ljudi je izašlo na ulice. Civilno društvo nas je pozvalo da podijelimo želju da osudimo svaku vrstu poniženja na koju se ovakvo zakonsko rješenje fokusira. Nalazimo se u veoma komplikovanom trenutku za demokratiju. Tražim od Sancheza da ne gradi zidove ispred 11 miliona Španaca koji nisu glasali za amnestiju. Jedna je stvar imati moć, a druga je stvar biti upravu", rekao je Feijoo.

Kao što je ranije i objašnjeno, Sanchez je prije nekoliko dana postigao sporazum sa strankom Junts čiji se predsjednik Carles Puigdemont već godinama nalazi u egzilu nakon organizacije referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Dogovor s Juntsom između ostalog podrazumijeva i zakon o amnestiji čime bi krivični postupci za više od 300 osoba koje su učestvovale u organizaciji referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.