Intenzivirani napadi
47

Gaza ponovo ostala bez interneta i telefona, strahuje se od "široko rasprostranjenih zločina"

B. R.
Izrael intenzivirao napade na Pojas Gaze (Foto: EPA-EFE)
Izrael intenzivirao napade na Pojas Gaze (Foto: EPA-EFE)
Telekomunikacijska kompanija Paltel je saopćila da je Pojas Gaze ponovo ostao bez interneta i telefonske komunikacije, treći put od 7. oktobra.

Kako su saopćili, sa žaljenjem su najavili potpuno gašenje telefonskih i internet usluga u Gazi nakon što je Izrael isključio servere.

Palestinski novinarski sindikat je upozorio na moguću namjeru Izraela da izvrši ono što su nazvali "široko rasprostranjenim zločinima", dok je Gaza u mraku usljed prekida interneta i telefonije.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u međuvremenu, tokom susreta sa iračkim premijerom Mohamedom Shia al-Sudanijem, izjavio da Sjedinjene Američke Države naporno rade da osiguraju da se sukob u Gazi ne proširi.

Na novinarsko pitanje o potencijalnom humanitarnom prekidu sukoba, odgovorio je da se upravo radi na tome, ali da se taj prekid treba iskoristiti za oslobađanje talaca koje je zarobila palestinska militantna grupa Hamas. Al Jazeera je objavila da je Izrael u posljednjih nekoliko sati intenzivirao zračne napade na Gazu.