Složena situacija
108

Pacijenti iz Tuzle dva mjeseca čekaju na zračenje, iz UKC-a tvrde da niko nije umro zbog toga

A. K.
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kompleks UKC-a Tuzla (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli od marta ove godine nema mogućnost pružanja radioterapije pacijentima s onkološkim oboljenjima. Zbog toga se osobe s nekim oblikom karcinoma šalju u zdravstvene centre u Sarajevu, Zenici i Mostaru, a na početak terapije čekaju u prosjeku dva mjeseca.

Prvi aparati za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli su nabavljeni 2009. godine, od kada se tretman za onkološke pacijentima obavljao u toj zdravstvenoj ustanovi. On je prekinut u martu ove godine, a u međuvremenu na servisiranje uređaja je potrošeno 1.870.000 KM.

"Nakon pet do sedam godina ti aparati bi se trebali zamijeniti novim, što nije bio slučaj u UKC-u Tuzla. Nažalost, kod prethodnih vlada nije bilo sluha da se tu uređaji zanove, a mene kao v.d. direktora i ostali dio nove uprave zadesila je takva situacija u kojoj smo morali zaustaviti radioterapijski tretman početkom ove godine", kazao je v.d. direktora tuzlanskog UKC-a Denijal Tulumović.

Nakon obustavljanja radioterapijskog tretmana, među građanima poznatijeg kao zračenje, onkološki pacijenti su usmjereni na liječenje u Kliničku bolnicu u Mostaru, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu te Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u UKC-u Tuzla Igor Hudić ističe da se trenutno na listi za radioterapiju nalazi 106 pacijenata.

"Od tog broja samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca, a optimalno započinjanje radijskog tretmana je dva mjeseca. Takva lista čekanja je svugdje u svijetu, a mi smo protekle sedmice bili u posjeti Kantonalnoj bolnici u Zenici, gdje smo obavili razgovor te postigli dogovor na osnovu kojeg će kolege tamo započeti sa drugom smjenom kako bi pružili tretman našim pacijentima", ističe Hudić.

Kako bi se nastala situacija ublažila, Hudić navodi da je s nadležnima iz Tuzlanskog kantona postignut i još jedan dogovor, a koji se odnosi na dnevni prijevoz pacijenata do centra u kojem se vrši radioterapija te nakon toga njihovog vraćanja u mjesto prebivališta.

"Dok je u UKC-u Tuzla radio linerani akcelerator, mi smo imali dvije smjene te se nismo susretali sa listama čekanja. Međutim, sada je situacija takva kakva jeste, a ukoliko sve bude išlo po planu u Kantonalnoj bolnici u Zenici, vjerujemo da ćemo listu čekanja do nove godine završiti", navodi Hudić.

Tulumović tvrdi da niko od pacijenata nije preminuo jer mu nije pružen radioterapijski tretman.

"Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u ostalim centrima po hitnom protokolu", ističe Tulumović, dok Hudić dodaje da su dosad hitni transporti vršeni u ranije spomenuta tri centra u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

Inače, UKC Tuzla ranije je pokrenuo proceduru nabavke opreme za radioterapiju. Prvi međunarodni tender za nabavku jednog lineranog i tri prateća uređaja bez kojih se ne može izvoditi radioterapijski tretman objavljen je 30. marta ove godine.

"Ured za žalbe je 18. jula ove godine donio rješenje, a onda i drugo od 4. oktobra, gdje su potpuno obustavljene nabavke novih uređaja. To su bile vrlo sitne zamjerke, koje smo mi i ranije nastojali ispraviti. Novi tender je objavljen 23. oktobra ove godine, a s obzirom da je riječ o međunarodnoj nabavci, javno otvaranje ponuda je predviđeno 11. decembra ove godine", ističe Tulumović, naglasivši da su tendersku dokumentaciju kreirale stručne osobe.

Vrijednost opreme je okvirno deset miliona maraka, a ukoliko bi tender ponovo bio oboren, Tulumović je poručio da nije spreman ući u pregovarački postupak.