Prvi električni karavan
21

Volkswagen priprema ID.7 i u karavanskoj karoserijskoj verziji

E. L.
Foto: D.B. / Klix.ba
Iz Wolfsburga su prve informacije o prototipu ID.7 Tourer koji će uskoro biti ponuđen kao prvi Volkswagenov elektropokretan karavan, Klix.ba donosi fotografije i video upravo ovog modela sa svjetske dinamičke premijere standardnog ID.7.

Iza kamuflažne folije u bojama jeseni krije se VW-ov model ID.7 u još praktičnoj karavanskoj karoserijskoj verziji koji smo imali prilike vidjeti uživo, a njemački automobilski magnat u produkcijskom izdanju trebao bi ga predstaviti naredne godine. Ove sedmice imamo priliku napraviti prve kilometre iza upravljača novog ID.7, pa smo imali priliku po prvi put uživo vidjeti i kamuflirani ID.7 u karavanskoj verziji koji tek čeka svoju zvaničnu svjetsku premijeru.

Volkswagenov prvi električni karavan nastavit će priču započetu s modelom ID.7, a za sada se zna da će Tourer na poznatoj modularnoj MEB platformi, čija aerodinamika neznatno zaostaje iza standardnog ID.7, sa sobom donijeti izuzetno prostranu putničku kabinu i mnogo prostora za prtljag iza naslona zadnjih sjedišta. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 545 litara, odnosno 1.700 litara s oborenim naslonima sjedišta.

Fotografije unutrašnjosti još uvijek nisu objavljene, ali se pretpostavlja da će ID.7 Tourer iznutra biti jednak ranije predstavljenom trovolumenskom izdanju s kojim bi trebao dijeliti baterije (77 i 85 kWh) u podnici i pogonsku grupu koja uključuje verziju s jednim ili dva elektromotora.

Volkswagen još nije otkrio datum predstavljanja prvog električnog karavana, ali se zna da će se proizvoditi u tvornici u Emdenu (Njemačka) u kojoj se već proizvode modeli ID.4 i ID.7.