Gubitak od 55 miliona KM
252

Uprava EP BiH krivi prethodnu Vladu FBiH za teško stanje u preduzeću: Izostala je reakcija

B. R.
Elektroprivreda BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elektroprivreda BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) osvrnula se na stanje u ovom preduzeću, ponovivši da gubitak preduzeća u ovoj godini već iznosi 55,11 miliona KM te da je ostvareni prihod manji za 108,96 miliona KM u odnosu na planirani.
Napomenuli su da je aktuelna uprava dužnost preuzela 24. augusta ove godine. Za v.d. direktora izabran je Sanel Buljubašić, dok je prethodni direktor bio Admir Andelija. Kako su saopćili iz EP BiH, aktuelna uprava se suočila sa značajno smanjenim plasmanom uglja iz rudnika Koncerna EP BiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju, koji je u periodu januar - august iznosio svega 57,1 posto od planiranih i ugovorenih količina i s padom proizvodnje električne energije.

Ukazali su da je zbog revitalizacije koja je počela s kašnjenjem od četiri mjeseca iz pogona isključen Blok 6 u TE Tuzla. Zatečeno stanje s isporukama uglja i, kako su konstatovali, ozbiljno dovođenje u pitanje proizvodnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sistema, rezultat je izostanka nužnih mjera i aktivnosti prethodne Vlade FBiH i uprava preduzeća na zaustavljanju kontinuiranog pada plasmana uglja iz rudnika Koncerna koji je počeo 2019.

"Direktna posljedica je smanjenje proizvodnje struje za 1.400 gigavat sati tokom 2022. u odnosu na 2018., smanjenje bilansnih viškova i prihoda na osnovu tržišne prodaje za 280 miliona KM. Trend značajnog pada plasmana uglja i proizvodnje električne energije, bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i prihoda po tom osnovu, nastavljen je i u 2023.", tvrdi uprava EP BiH.

Prethodna Vlada FBiH je u informaciji upućenoj 30. januara 2023., kako su naveli, upozorena je na uzroke koji utječu na poslovanje kompanije i vode neizbježno negativnom finansijskom rezultatu, tj. gubitku u iznosu 90,8 miliona KM.

Kako tvrde, u istoj informaciji je Vladi FBiH uz sagledavanje faktora presudnih za obavljanje osnovnih djelatnosti, stanja na depoima uglja, dinamike u njegovoj isporuci, sagledavanja hidroloških prilika i potrošnje struje, zastoja u radu Bloka 6 u TE Tuzla, isporuka toplotne energije za potrebe grijanja, ukazano da EP BiH izlaže značajnom riziku nedostatka električne energije za zadovoljavanje potreba svojih kupaca, te posljedično potrebi kupovine energije na tržištu.

"Reakcije i poduzimanje aktivnosti na eliminaciji ili ublažavanju negativnih uzroka su izostale", ponovili su.

Imajući u vidu činjenicu da je prethodna Vlada FBiH prije devet mjeseci seriozno informisana o sagledavanju elektroenergetskih prilika i finansijskom položaju kompanije za period februar - decembar 2023., plasiranje informacija o nepostojećem gubitku i raspoloživosti značajnog iznosa sredstava na računima, dodatno, kako su istakli, usložnjava tešku situaciju u kojoj se nalazi preduzeće.

"I otežava nastojanja i aktivnosti na iznalaženju rješenja kojima će se izbjeći finansijski kolaps najznačajnijeg privrednog subjekta u FBiH i dovođenje u pitanje stabilnosti elektroenergetskog sistema i snabdijevanja kupaca", dodaju.

Uprava EP BiH je saopćila da im predstoji težak zadatak, prije svega na zaustavljanju daljeg pada proizvodnje uglja i struje, za čiju je realizaciju nužno sinergijsko djelovanje svih aktera uključenih u funkcionisanje elektroenergetskog sistema.