Fiskalna reforma
48

Nikšić: Želimo da se smanjenje poreskog opterećenja rada direktno prelije u novčanike radnika

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kaže da Vlada FBiH već nekoliko mjeseci na setu zakona iz fiskalne reforme i da je važno i da poslodavci i radnici budu zadovoljni.
"Život ne počinje od ove Vlade, niti će se nakon nas završiti. Zato smo odlučni preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo promjene. I njih ovog puta trebaju osjetiti građani tako što će imati veće plate, bolje uslove rada, lakše pokretanje biznisa i rasterećenje poslovanja", rekao je.

Ističe kako su ciljevi fiskalne reforme Vlade FBiH jasni: smanjiti troškove rada, povećati plaće, a posebno minimalnu, povećati konkurentnost, rast izvoza i proizvodnje, smanjivanje uvoza, te posebno važno- nova radna mjesta i smanjenje sive zone.

"Namjera Vlade je da prethodno Uredbom definira bruto II obračun plaća. Time želimo osigurati da se reforma smanjenja poreskog opterećenja rada direktno prelije u novčanike radnika. Također, vrlo je važno znati da ovakav pristup može značajno utjecati na prihode budžeta, stoga je cilj zaštiti njegov socijalni element. Zato smatramo da implementacija Zakona o dohotku, doprinosima i minimalnoj plati mora biti sinhronizirana sa online fiskalizacijom kad je u pitanju bar približno stupanje na snagu, jer je riječ o jednom od značajnijih kompenzacijskih izvora finansiranja budžeta", najavio je.

Na kraju je izrazio nadu da će prije svega, kao socijalni partneri, prihvatiti ovu reformu kao zajedničku misiju.