Netflixov dokumentarac
78

Kako je serijal o Davidu Beckhamu osvojio gledaoce: Neočekivano iskrena priča "iza kulisa" slave

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Netflixov dokumentarni serijal o Davidu Beckhamu neočekivano je ovojio korisnike streaming platforme širom svijeta, a donosi uvid "iza kulisa" njegovog uspona do slave, privatnog života te ključnih momenata koji su ga obilježili kroz godine.
SPOILER ALERT - "Beckham" je dokumentarni serijal od četiri epizode koji po samoj objavi na Netflixu bez prevelike pompe uz svečanu premijeru u Londonu nije "obećavao" da će postati takav hit.

Međutim, ispostavilo se da je to iznenađujuće iskren pogled na njegov život i karijeru uz podsjećanje na njega i Victoriju kao it par 2000ih te je zbog toga osvojio gledaoce širom svijeta.

"S nikad dosad viđenim snimcima, dokumentarni serijal prati meteorski uspon Davida Beckhama od skromnih početaka do svjetske nogometne zvijezde", navodi sinopsis serijala koji je režirao Fisher Stevens, američki reditelj i glumac.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Prva epizoda započinje prateći Beckhama dok obavlja svakodnevne poslove u svojoj kući na selu, poput skupljanja meda iz košnica ili čišćenja kuhinje. Nastavlja se prateći njegovo djetinjstvo te pojavljivanje Alexa Fergusona koji ga dovodi u Manchester United još kao tinejdžera.

U dokumentarcu se uz Davida koji se prisjeća određenih momenata iz njegove karijere pojavljuju i njegovi bivši saigrači iz Manchestera poput Garyja Nevillea, Paula Scholesa i Roya Keanea, a pojavljuje se i Alex Ferguson koji iz svoje perspektive govori o njihovoj saradnji te Beckhamovom usponu do nogometnog superstara.

Također, tu su i njegovi saigrači iz Real Madrida poput Ronalda, Michela Salgada, Roberta Carlosa, predsjednik Real Madrida Florentina Pereza, a potom i saigrači iz LA Galaxyja.

Pored kolega, značajnu ulogu u seriji imaju i njegovi članovi porodice (otac Ted, majka Sandra, supruga Victoria) koji se prisjećaju anegdota iz njegovog života.

Od očinske figure Alexa Fergusona do nadrealne medijske torture

Beckham u omladinski pogon Manchester Uniteda stiže sa samo 14 godina, a serija obiluje snimcima njega i Alexa Fergusona koji je odigrao najznačajniju ulogu u njegovoj karijeri.

Uz komentare Nevillea koji iz svoje perspektive nastoji predstaviti rad nogometnog stručnjaka za kojeg kažu da je imao "socijalistički" pristup - serija donosi prikaz kako je zapravo on oblikovao mladog Davida.

David se ovih momenata prisjeća karakterišući Fergusona kao očinsku figuru koja je željela kontrolisati sve sfere njegovog života, počev od frizure pa do izbora partnerice.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Dok serijal prati uspjehe Manchester Uniteda kao ekipe na čijem kormilu Alex, istovremeno nudi i njegov osvrt na tadašnji uspjeh, pogled na Davida i cjelokupnu karijeru sve do njegovog odlaska u Real Madrid kada ga je klub odlučio prodati, a što je u tim trenucima popularnom Becksu slomilo srce.

Serija na neki način nudi i poređenje Fergusona s Glennom Hoddleom koji je bio na čelu reprezentacije Engleske te različitog tretmana i načina vođenja ekipa. Dok je Sir Alex bio svojevrsni štit za svoju ekipu, Hoddle je svu krivicu za izgubljenu utakmicu šesnaestine finala na Svjetskom prvenstvu 1998. svalio na 23-godišnjeg Davida koji je dobio crveni karton.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Premda je Engleska i nakon Davidovog isključenja imala šansu da izbori naredni krug takmičenja, nakon optužujućih izjava izbornika David je od najomiljenijeg postao najomraženija osoba u cijeloj Engleskoj. Navijači su mu upućivali prijeteće poruke, bio je maltretiran u medijima, a posebno tabloidima koji su svakodnevno šokirali gnjusnim uvredama i pozivima na linč.

I sam David je priznao kako ne zna kako je preživio i izdržao bullying koji je trajao mjesecima, a Victoria je priznala kako i dalje krivi Hoddlea za kojeg je rekla kako se "ne može nazvati muškarcem" te da ga i danas "želi ubiti" zbog torture koju su preživjeli.

Becks i Posh Spice kao it par 2000ih

Još jedna stvar koja je donijela popularnosti Netflixovom serijalu o bivšem nogometašu jeste intimni pogled na njegovu vezu s Victorijom koja je započela dok je ona bila dio najpopularnijeg ženskog sastava tog vremena - Spice Girls.

Počev od scene u uvodnoj epizodi gdje je tjera da kaže istinu nakon što je tvrdila da dolazi iz skromne porodice, dokumentarac je pun dovitljivih momenata u kojima se par prisjeća značajnih trenutaka kroz godine.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Od samog upoznavanja do njihove zaluđenosti jednog drugim, par iskreno govori o svom odnosu, a otkrivaju i da je David na početku veze vozio satima samo da bi vidio Victoriju na "sedam minuta".

Djeluje da su bili potpuno opsjednuti jedno drugim od samog početka, a i danas izgledaju jednako prisno. Šalili su se na račun fanova i nepristojnog skandiranja, a jedan detalj koji je za razliku od ostalih ostao prilično nejasno prikazan jesu Beckhamove navodne vanbračne veze.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

"Bio je to najteži period za nas", govori Victoria komentarišući period u kom je više žena izašlo s pričom da su imale veze s Davidom.

Ipak, prisjećanje na njihova pojavljivanja u javnosti, usklađene modne kombinacije, frizure je ono što je posebno dojmilo gledaoce te se na društvenim mrežama dijele upravo snimci Posh i Becksa iz tog perioda.

Posljednje epizode dokumentuju njegov prelazak u LA Galaxy, posudbu u Milan te kraj karijere u PSG-u i bilježe ne tako slatke uspomene sportiste koji isprva pokušava odlučiti kuda usmjeriti svoju karijeru, a naposljetku se miri sa sudbinom i objavljuje kraj.

Sam kraj serijala prikazuje Davida danas koji govori o perfekcionizmu koji ga prati cijeli život, a potom i donosi intimne trenutke s porodicom.