Stigli Kurti i Vučić
0

U Briselu počela nova runda razgovora o dijalogu između Kosova i Srbije

FENA
Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell susreo se jutros sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu gdje je počela nova runda razgovora o dijelogu između Kosova i Srbije.

Razgovori su počeli u 9 sati, a Borrell i posebni izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak prvo će razgovarati sa srbijanskim izaslanstvom koje predvodi Vučić te će se nakon toga susresti s izaslanstvom Kosova koje predvodi premijer te zemlje Albin Kurti.

Današnji sastanak u Bruxellesu ujedno je i prvi susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija od izbijanja eskalacija na sjeveru Kosova.   

Kurti i Vučić su u veljači prihvatili Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa na temelju prijedloga Europske unije, a u ožujku je dogovoren i aneks za njegovu provedbu koji Vučić nije htio potpisati.

Iako sporazum predviđa rješavanje brojnih otvorenih pitanja između dvije zemlje, o njemu se jako malo govori nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova krajem svibnja, kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade uz asistenciju policije čemu se usprotivili lokalni Srbi.

Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su od Kosova i Srbije, uoči runde dijaloga, posvećenost konkretnim obvezama u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa dvije strane, kao i aneksom o njegovoj primjeni, kazao je u srijedu zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabrijel Escobar.