Potez koji govori "sve"
86

Potez koji je obilježio pobjedu Srbije "iz udžbenika": Avramović je bacio zvijezdu Kanade na koljena

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Košarkaši Srbije utakmicom "iz udžbenika" pobijedili su Kanadu u polufinalu Svjetskog prvenstva, a jedan od najboljih poteza koji pokazuje koliko su dobar meč odigrali, posebno u odbrani, desio se u prvom napadu posljednje četvrtine.
Kada je Kanada krenula u posljednji pokušaj da promijeni tok utakmice i napravi pritisak na košarkaše Srbije, Aleksa Avramović je odigrao fenomenalnu odbranu nad najboljim igračem protivničkog tima, sjajno mu oduzeo loptu, izbacio ga iz igre odličnim driblingom i zatim postigao poene za svoj tim.

Tokom čitave utakmice, odbrana Srbije na čelu upravo sa spomenutim Avramovićem u potpunosti je neutralisala Kanađane i upravo to bila je dobitna formula u današnjem meču.

Od prve do posljednje minute, košarkaši Srbije su igrali vrlo disciplinovanu i odgovornu odbranu, konstantno pravili pritisak na Kanađane i upravo je spomenuto oduzimanje lopte i poentiranje najbolji pokazatelj kako je to izgledalo i kakvu prevagu je u suštini donijelo.

Iako Shai Gilgeous-Alexander važi za jednog od najboljih strijelaca u NBA ligi, pri čemu je prošlu sezonu u dresu Oklahoma City Thundera okončao s prosjekom od 31,4 poena po meču, danas mu je Avramović pokazao da je igranje u polufinalu Svjetskog prvenstva znatno drugačije od NBA lige.

Podsjećamo, u današnjem meču, koji je Srbija pobijedila rezultatom 95:86, do finala ih je vodio Bogdan Bogdanović sa 23 poena, dok su Ognjen Dobrić i Nikola Milutinov dodali po 16.