Kreće nova sezona
2

Tok žrijeba: Izvučene su grupe Lige prvaka!

D. P.
Žrijeb se održava u Monacu (Foto: EPA-EFE)
Žrijeb se održava u Monacu (Foto: EPA-EFE)
Održan je žrijeb grupa za novu sezonu Lige prvaka. Kuglice su nam otkrile ko će igrati s kim u grupama nove sezone najelitnijeg evropskog nogometnog takmičenja, a žrijeb ste mogli pratiti na portalu Klix.ba.
Grupe su izvučene:

Grupa A: Bayern, Manchester United, Copenhagen i Galatasaray.

Grupa B: Sevilla, Arsenal, PSV i Lens.

Grupa C: Napoli, Real Madrid, Braga i Union Berlin.

Grupa D: Benfica, Inter, Salzburg i Real Sociedad.

Grupa E: Feyenoord, Atletico Madrid, Lazio i Celtic.

Grupa F: PSG, Borussia Dortmund, Milan i Newcastle.

Grupa G: Manchester City, RB Leipzig, Crvena zvezda i Young Boys.

Grupa H: Barcelona, Porto, Šahtar i Antwerp.

18:35 - Završeno je izvlačenje prva dva šešira i već smo dobili nekoliko derbija. Svakako, izdvaja se najveći klasik među njima, a to je duel Bayerna i Manchester Uniteda koji su smješteni u grupi A. Slijedi treći jakosni šešir.

18:27 - Izvučeni su nositelji, a sada će se pristupiti izvlačenju iz drugog jakosnog šešira.

18:23 - Žrijeb upravo počinje. Krenut će izvlačenjem nositelja iz prvog šešira.

18:18 - Kuglice su spremne i uskoro konačno počinje žrijeb.

18:15 - Posebni gosti na žrijebu, koji će pomoći izvlačenje kuglica, su proslavljeni nekadašnji nogometaši Eric Abidal i Joe Cole.

18:13 - Prve utakmice grupne faze zakazane su za 19. i 20. septembar tako da nas vrlo brzo očekuje početak nove sezone. Grupna faza bit će kompletirana 12. i 13. decembra, a nokaut faza kreće u februaru naredne godine.

18:10 - Dok se čeka početak izvlačenja grupa za novu sezonu, UEFA se prisjetila najboljih trenutaka iz prošle sezone u kojoj je titulu osvojio Manchester City, svoju prvu u klupskoj historiji.

18:06 - Tokom današnje ceremonije bit će proglašeni najbolji igrač i igračica UEFA-e za prošlu sezonu, kao i najbolji trener i trenerica.

18:03 - Bosnu i Hercegovinu će predstavljati samo dvojica igrača u novoj sezoni. To su Rade Krunić (Milan) i Amar Dedić (Salzburg).

18:01 - Zvanice su stigle u Grimaldi Forum u Monacu gdje se održava žrijeb. Ceremonija će uskoro početi.

17:59 - Podsjećanje na to kako je UEFA došla do jakosnih šešira. U prvom šeširu smješteni su aktuelni prvak Evrope, aktuelni osvajač Evropske lige te šest šampiona najjačih šest evropskih zemalja, izuzev Engleske koja je već dala prvaka Evrope.

Šeširi od drugog do četvrtog poredani su po UEFA-inom klupskom koeficijentu. Timovi u prvom šeširu su nositelji grupa.

17:57 - Nekoliko zanimljivosti vezanih za novu sezonu. Union Berlin bit će debitant, a zanimljivo je da se Newcastle i Lens vraćaju u Ligu prvaka nakon sezone 2002/2003. Belgijski Antwerp prvi put će igrati Ligu prvaka nakon, pazite sad, 1958. godine.

17:54 - Žrijeb će uskoro početi. Zakazan je za 18 sati u Monacu, gdje se posljednji put žrijeb održao još 2019. godine.

17:50 - Titulu prvaka Evrope brani Manchester City, koji je prvi put podigao trofej u junu ove godine pobijedivši Inter rezultatom 1:0 u istanbulskom finalu. Finale naredne sezone igra se 1. juna na Wembleyu.

17:45 - Tako je moguće da ćemo dobiti grupu s čak 28 titula prvaka Evrope, što bi bio potpuni rekord. U jednoj grupi mogu biti spojene ekipe Bayerna (šest titula), Real (14 titula), Milan (sedam titula) i Celtic (jedna titula).

17:45 - Naravno, poznati su i jakosni šeširi za današnji žrijeb. Ekipe su podijeljene u četiri šešira uz određene restrikcije pa tako u istoj grupi ne mogu biti klubovi iz istih država.

Šešir 1: Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica i Feyenoord.

Šešir 2: Real Madrid, Manchester United, Inter, Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Leipzig, Porto i Arsenal.

Šešir 3: Šahtar, RB Salzburg, Milan, Lazio, PSV, Kopenhagen, Crvena zvezda i Braga.

Šešir 4: Newcastle, Union Berlin, Lens, Real Sociedad, Celtic, Antwerp, Young Boys i Galatasaray.

17:45 - Čekanju je došao kraj! Uskoro ćemo saznati osam grupa nove sezone najelitnijeg nogometnog klupskog takmičenja na svijetu. Tu su svoje mjesto pronašle 32 ekipe.

17:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos izvlačenja grupa u novoj sezoni Lige prvaka.