Sretan kraj drame
2

Uhapšeni navijač (18) Dinama bio na rubu smrti, doktori u zatvoru ga spasili u zadnji čas

S. G.
Navijači zagrebačkog Dinama
Navijači zagrebačkog Dinama
Jedan od 100-tinjak uhapšenih navijača Dinama koji se nalaze u Grčkoj preživio je pravu dramu nakon što mu je pozlilo zbog narušenog zdravstvenog stanja.
U tučnjavi u Atini su dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali bez senzora koji im mjeri nivo glukoze u krvi.

Zbog toga je jedan navijač Dinama ubrzo nakon hapšenja imao dijabetičku ketoacidozu, koja je opasna po život te su mu grčki ljekari u zadnji tren pružili terapiju i spasili mu život.

Među uhapšenim Hrvatima još jedan boluje od dijabetesa tipa 1, koji je zbog bolesti završio na infuziji. Zbog svega je uhapšenom dvojcu uskočio u pomoć Davor Skeledžija, aktivist i urednik portala nainzulinu.com.

"Danas se pod minimalnim standardom za liječenje tip 1 dijabetesa smatraju i senzori za kontinuirano mjerenje glukoze koje pritvoreni mladići sad nemaju. Uz pomoć senzora i malog uređaja, osoba s dijabetesom prati koliki mu je trenutni nivo glukoze i kada se ona približi opasnim granicama, može reagovati. Injekciju inzulina uzima u slučaju da je glukoza visoka, a nešto slatko ako glukoza padne. Senzori posjeduju i alarme kako bi zvučnim signalom upozorile osobu s dijabetesom ako je glukoza iznad dozvoljenih granica", rekao je Skeledžija za hrvatske medije koji je dodatno pojasnio ovu situaciju.

"Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek. Odlučio sam ovo napraviti jer svakom bolesnom čovjeku treba pomoći, bez obzira na situaciju. O takvim stvarima neka odlučuju nadležna tijela, ali svi moraju imati adekvatnu medicinsku pomoć. Stupio sam u kontakt s potpredsjednicom Grčke dijabetičke federacije, koja je studirala u Sarajevu pa govori naš jezik. Ona ima kontakte po grčkim zatvorima pa nam je tako pomogla u cjelokupnoj organizaciji", dodaje Skeledžija.

Stanje dvojice Hrvata koji boluju od dijabetesa je, prema njegovim riječima, za sada stabilno.