Minimalan ofsajd
57

Irfan Peljto i VAR ekipa poništili gol u Ligi prvaka zbog jedne od najdelikatnijih situacija

D. P.
Peljti je VAR javio da je golu prethodio ofsajd (Foto: Screenshot)
Peljti je VAR javio da je golu prethodio ofsajd (Foto: Screenshot)
Najbolji bosanskohercegovački sudija i član FIFA-ine elitne liste arbitara Irfan Peljto poništio je večeras gol zbog ofsajda nakon jedne od najdelikatnijih situacija u njegovoj karijeri.

Peljto, koji je dobio priliku da sudi play-off meč Lige prvaka između Rakowa i Kopenhagena, imao je dosta posla u prvom poluvremenu ove utakmice. Gosti iz Danske od rane faze utakmice imaju prednost rezultatom 1:0 nakon autogola Bogdana Racovitana.

U finišu prvog dijela najzanimljivija situacija. Giannis Papanikolaou je postigao gol i poljski igrači i navijači počeli su slaviti.

Međutim, tada se aktivirao takozvani poluautomatski ofsajd, koji je javio da je golu prethodila nedozvoljena pozicija. Tada je VAR ekipa iz Slovenije reagovala i potvrdila Peljti da se ipak radi o ofsajdu.

Bh. sudija je taj gol poništio, a situacija je izazvala nezadovoljstvo poljskih medija i navijača, koji negoduju zbog minimalnog ofsajda. Ipak, sudijska ekipa donijela je ispravnu odluku.

Osim Peljte, bh. sudije čine kompletnu ekipu na terenu, a to su pomoćnici Davor Beljo i Damir Lazić te četvrti sudija Miloš Gigović.