Tender će sve otkriti
17

UIO treba smještaj u Banjoj Luci, ali se godinama sumnja da je cilj politike samo jedna zgrada

S. H.
Trenutno sjedište UIO-a u Banjoj Luci (Foto: CIN)
Trenutno sjedište UIO-a u Banjoj Luci (Foto: CIN)
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je na posljednjoj sjednici odobrilo skoro 70 miliona KM za rješavanje pitanja smještaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjoj Luci.

Ta odluka ponovo je, nakon dugo vremena na površinu izdigla brojne sumnje da se radi o unaprijed zacrtanom scenariju, koji navodno podrazumijeva kupovinu jedne specifične zgrade, one u vlasništvu Mileta Radišića, biznismena iz Banje Luke koji je blizak Miloradu Dodiku.

Da UIO treba smještaj niko ne spori i taj zahtjev postoji duže od deset godina. Zaposlenici ove državne institucije kontinuirano šalju zahtjeve da im se obezbijedi adekvatan smještaj za rad, s obzirom da trenutno koriste iznajmljene prostorije u vlasništvu Vlade RS-a. U Banjoj Luci je sjedište ove državne institucije u kojem radi više od 500 zaposlenih, uz Regionalni odjel UIO-a Banja Luka u kojem je zaposleno oko 380 ljudi. Ipak, u međuvremenu je vlast tog entiteta počela slati zahtjeve da UIO iseli iz njihovih prostorija jer je planirano da se u te prostorije smjeste institucije RS-a.

UIO je još 2007. godine raspisao tender za kupovinu zemljišta za gradnju zgrade, međutim ponuda nije bilo. I poslije nekoliko godina zatišja, 2013. Vijeće ministara je po zahtjevu UIO donijelo odluku o raspisivanju tendera za kupovinu zgrade u Banjoj Luci u koju bi se smjestila UIO. Tada je za tu namjenu ukupno odobreno skoro 38 miliona KM.

Međutim, ni nakon raspisana tri tendera nije stigla nijedna ponuda. Nakon izbora 2018. raspisuje se novi tender, ali sa nešto detaljnijim specifikacijama o zgradi koju traži UIO. Tada se pojavila prva ponuda i to ona kompanije Grand Trade u vlasništvu Dodiku bliskog Mileta Radišića. Cijena je nevjerovatnih 98,5 miliona KM. Taj novac UIO jasno nema i ta ponuda je propala.

U budžetu UIO za 2023. godinu predviđeno je i 39,5 miliona KM za rješavanje smještaja te institucije.

Sada, kada je Vijeće ministara odobrilo da se krene u proces kupovine sa ranije odobrenim novcem koji iznosi skoro 70 miliona KM.

Opozicija u RS-u je godinama unazad insistirala na ovom pitanju, ukazujući da je jedini cilj vlasti i samog sadržaja tendera da se kupi isključivo jedna zgrada i to ona od skoro 100 miliona kompanije Grand Trade. Iako UIO na raspolaganju ima 70 miliona, opozicija sumnja da će se naknadno pokušati izdvojiti još 30 miliona kako bi se kupila baš ta zgrada.

U međuvremenu je i opozicija u FBiH SDA i DF uputila niz kritika na račun stranaka Trojke, stavljajući priču u širi konstekst, u smislu da su u trenutkukada Dodik podriva državu, izglasali odluku koja će u konačnici značiti kupovinu ugrade od Dodikovog prijatelja.

Ono što slijedi je objavljivanje tendera, koji će pokazati da li će vlast primarno tražiti najadekvatnije rješenje za smještaj UIO-a ili će se krug opet zatvoriti pred tekstom tendera koji će ispuniti jedino zgrada Mileta Radišića. UIO nesumnjivo treba smještaj i svoje prostorije, samo ostaje upitnik da li će to biti objekat na koji se godinama sumnja i koji za sobom vuče nesumnjivu političku pozadinu kadrova SNSD-a.