Imamo recept
64

Turska verzija sataraša: Jelo menemen je pravi ljetni obrok

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Menemen je tradicionalno tursko jelo koje se obično pravi za doručak. Svojim okusom podsjeća na sataraš, a odlikuje ga vrlo jednostavna priprema.
Za samo 20 minuta dobit ćete jelo bogato vitaminima, vlaknima i proteinima.

Potrebni sastojci su:

  • tri paradajza srednje veličine
  • tri žute paprike
  • dvije crvene paprike
  • jedna glavica crvenog luka
  • jedna kašika nasjeckanog peršuna
  • tri jajeta
  • sol, biber i čili
  • ulje ili puter

Priprema:

Jaja moraju biti sobne temperature, stoga ih prvo izvadite iz frižidera. Potom operite, očistite i narežite paprike i luk. Nakon toga operište i oljuštite paradajz. Također, potrebno je da odvojite iz sjemenke koje se nalaze u paradajzu.

Na srednjoj temperaturi zagrijte tavu i stavite ulje ili puter. Prvo stavite paprike, a kada omekšaju, dodajte luk. Kada luk omekša, stavite paradajz. Lagano miješajte. Kada povrće u potpunosti omekša, dodajte umućena jaja. Ukoliko vam je jednostavnije možete dodati i cijela jaja pa ih onda miješati u tavi. Nakon nekoliko minuta, menemen je spreman za konzumiranje.