Liga prvaka
1

Tok utakmice: Urartu - Zrinjski 0:1

K. H.
Foto: HŠK Zrinjski/Facebook
Nogometaši Zrinjskog u Armeniji su protiv FC Urartu počeli svoj evropski put, a tekstualni prijenos meča prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Urartu - Zrinjski 0:1 (Senić 89')

90+9' - Nova šansa za domaći tim! Piloyan je šutirao, lopta ide preko gola.

90+7' - Velika šansa za domaći tim! Mogli su sada doći do poravnanja, bio je to oštar prizemni centaršut, nakon čega je Memija izbacio loptu, koja se odbila direktno na nogu domaćem igraču, no njegov udarac je otišao malo pored gola. Velika, velika sreća za Zrinjski na kraju.

90+4' - Pokušavaju domaći igrači, ali ne mogu doći do opasne situacije pred golom Zrinjskog.

90' - Igrat će se još sedam minuta sudijske nadoknade.

Urartu - Zrinjski 0:1 (Senić 89')

89' - Goooooooooooooool! Zrinjski vodi od 89. minute! Kožulj je ubacio iz kornera, a Senić na drugoj stativi dočekuje loptu i glavom je šalje u praznu mrežu. Loša procjena domaćeg golmana, koji je direktni krivac za ovaj gol.

86' - Yaya Sanogo, koji je ušao u igru početkom drugog poluvremena, izašao je zbog povrede.

83' - Polyakov šutira iz slobodnog udarca, ali lopta ide preko gola.

81' - Sve manje vremena da vidimo pogodak. Kako se bliži kraj meča, tako i jedna i druga ekipa sve manje rizikuju.

77' - Kakva šansa za domaći tim! Barišić je napravio kardinalnu grešku, dodao je do Yaye Sanoga koji je izašao sam ispred golmana Zrinjskog, ali je loše zahvatio loptu i Marić je uspio odbraniti. Moglo je ovo skupo koštati Plemiće...

73' - Opet se igra preselila na sredinu terena.

69' - Solidan pokušaj domaćih igrača s distance, ali Marić uz manje poteškoće hvata loptu. Još nešto više od 20 minuta igre.

65' - Velika šansa za Zrinjski! Nakon dobre kombinacije, šutirao je Stanić, ali je njegov udarac blokiran. Čini se da je lopta išla u gol, no jedan od domaćih igrača se dobro postavio i blokirao udarac.

64' - Probali su domaći nogometaši, ali nije to bilo pretjerano opasno za gol Zrinjskog.

57' - Probao je i Čorluka s distance, ali lopta ide daleko pored stative.

56' - Marin je ubacio prema Bilbiji, ali domaća odbrana u posljednji trenutak izbija loptu.

54' - Prečka! Margaryan je šutirao iz slobodnog udarca, ali okvir gola je spasio Plemiće.

50' - Nemanja Bilbija je dobio žuti karton, a ubrzo nakon njega, i Barišić je dobio žuti karton zbog prigovora. Domaći tim će imati slobodan udarac s nekih 18-19 metara od gola.

47' - Prvi opasan napad Zrinjskog faktički u prvoj minuti drugog poluvremena, Marin je ubacio, ali domaća odbrana izbacuje u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli nogometaši Zrinjskog. Na terenu u redovima domaćeg tima je Yaya Sanogo, bivši napadač Arsenala, kojeg je Arsene Wenger kupio iz Auxerrea 2013. godine.

U redovima Zrinjskog, Ćuže je ušao umjesto Malekinušića.

Prvo poluvrijeme

45' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

44' - Velika šansa za domaći tim! Ispala je odbrana Zrinjskog, prvi put danas, Urartu je napravio sjajnu akciju, ali na kraju je lopta otišla pored gola. Prvi pokušaj domaćeg tima.

40' - Novi opasan napad Zrinjskog, Malekinušić je ubacio, ali golman domaćeg tima je uhvatio loptu.

36' - Stativa! Tičinović je ubacio, a Malekinušić pogađa stativu! Glavom je šutirao nakon što je loptu dočekao na drugoj stativi, ali njegov udarac pogađa okvir gola.

35' - Iwu je probao s distance, ali njegov udarac odlazi pored gola.

34' - Opasan napad domaćih nogometaša, ali Čorluka dobro reaguje i izbacuje loptu nakon prizemnog centaršuta s desne strane.

33' - Simuliranje domaćih nogometaša, Margaryan je dobio opravdano žuti karton.

28' - Prvi korner za Urartu, nakon što su im dva šuta blokirali igrači Zrinjskog, ali nije bilo opasnosti po gol Plemića.

24' - Opet se igra preselila na sredinu terena, nakon uvodnih minuta u kojima je Zrinjski bio znatno bolji, sada nema opasnosti.

20' - Čanađija je presjekao jednu loptu, šutirao s distance, ali lopta ide pored gola.

15' - Opao je početni pritisak Zrinjskog, sada se igra većinom na sredini terena.

8' - Novi opasan napad Zrinjskog, Tičinović je ubacio, ali nije uspio pronaći nikog od svojih saigrača.

5' - Nova šansa za Zrinjski! Čorluka je odlično probio po desnoj strani, ušao je u kazneni prostor, ubacio loptu, ali njegovi saigrači nisu uspjeli šutirati prema golu.

3' - Velika šansa za Zrinjski! Tičinović je centrirao, Bilbija glavom spustio za Malekinušića, no njegov udarac, koji je išao u gol, je blokiran. Nakon kornera, nije bilo opasnosti po gol domaćeg tima.

1' - Meč je počeo. S centra su krenuli domaći nogometaši.

16:59 - Igrači su na terenu, sve je spremno za početak utakmice.

16:55 - Meč sude arbitri s Malte - Philip Farrugia, a pomagat će mu Alan Camilleri i Luke Portelli. Četvrti sudija je Alex Johnson, također s Malte, dok su u VAR sobi Italijani Daniele Chiffi i Valerio Marini.

16:50 - Treba reći i to da je vrijeme u Jerevanu sunčano, a temperatura zraka je 24 stepena.

16:50 - Uzvratni susret je na rasporedu za sedam dana od 20 sati u Mostaru.

16:45 - Ukoliko Plemići izbace Urartu, druga prepreka Mostarcima u kvalifikacijama za Ligu prvaka bio bi Slovan Bratislava (Slovačka) ili Swift Hesper (Luksemburg), a Zrinjski bi bio domaćin u prvoj utakmici.

U slučaju ispadanja iz Lige prvaka, Zrinjski bi nastavio takmičenje u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

16:40 - Zrinjski će danas predstaviti i nove dresove za narednu sezonu. Tačnije, bit će to premijera novog dresa koji je danas predstavljen na zvaničnoj stranici kluba.

Prvi i drugi dres Zrinjskog za novu sezonu predstavljeni su posebnim videosnimkom na kojem jedan od "djelatnika" donosi preporučenu pošiljku u kojoj se nalaze dresovi kluba.

Poznati sastavi

16:30 - Trener Krunoslav Rendulić je za ovaj meč odredio početnu postavu Plemića: Marić, Marin, Barišić, Senić, Čorluka, Ivančić, Čanađija, Stanić, Malekinušić, Bilbija i Tičinović.

Početni sastav Zrinjskog (Foto: UEFA.com)
Početni sastav Zrinjskog (Foto: UEFA.com)

Na klupi su: Pršlja, Soldo, Zlomislić, Sabljić, Kiš, Ramić, Hrvanović, Mišić, Ćuže, Memija i Kožulj.

Za Uratu igraju: Melikhov, Margaryan, Piloyan, Tsymbaliuk, Salou, Antwi, Sabua, Iwu, Marcos Junior, Grigoryan i Maksimenko.

Početni sastav Urartua (Foto: UEFA.com)
Početni sastav Urartua (Foto: UEFA.com)

Na klupi su: Abakumov, Aghasaryan, Melkonyan, Zotko, Barry, Eduardo, Pesukic, Mirzoyan, Ozbiliz, Mogilevets, Polyakov i Sanogo.

16:30 - Zrinjski nema pozitivna iskustva s armenskim klubovima, ali ni Urartu s bosanskohercegovačkim. Naš tim je ispao u 1. pretkolu Evropske lige u sezoni 2015/106 od Shiraka (3:2), dok je Urartu dva puta ispadao od bh. klubova i to pod imenom Banants.

U sezoni 2009/2010 ispao je od Širokog Brijega (2:1), a u sezoni 2018/2019 je Sarajevo bilo bolje s ukupnih 5:1. To je bila posljednja sezona koju je klub proveo pod imenom Banants i preimenovan je u Urartu.

16:30 - Mostarci su jučer stigli u Jerevan i obavili službeni trening, a trener Krunoslav Rendulić je istakao kako njegova ekipa ide na pobjedu.

"Naša očekivanja su najviša. Ne idemo tamo na izlet, ali isto tako smo svjesni da imamo još jednu utakmicu kući i nećemo ići grlom u jagode. Postavit ćemo se na način da nas zanima pobjeda. Urartu je ekipa koja je dobra i koja teži nadigravanju i koja ima veliki napadački potencijal. Ne očekuje nas lagan zadatak", rekao je Rendulić koji u današnjem susretu ne može računati na povrijeđene Ivana Jukića i Slobodana Jakovljevića.

16:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola kvalifikacija za Ligu prvaka između armenskog FC Urartu i HŠK Zrinjski. Meč se igra na stadionu Urartua u Jerevanu s početkom u 17 sati.