Hranjiva namirnica
53

Zdravija verzija grickalica bogata proteinima i vlaknima: Isprobajte pečeni slanutak

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko tražite zdraviju alternativu grickalicama, možda biste trebali isprobati pečeni slanutak.
Slanutak ili leblebija je mahunarka, koja je bogata proteinima i vlaknima, a sadrži brojne esencijalne aminokiseline te kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K.

Za recept će vam biti potrebno 300 grama kuhanog slanutka. Vodu u kojoj ste kuhali slanutak naziva se aquafaba i možete je koristiti u nekim drugim receptima. Ukoliko nemate vremena kuhati slanutak jer mu ipak treba minimalno sat vremena, ukoliko je stajao u vodi između 12 i 16 sati, brža opcija je svakako onaj iz konzerve.

Slanutak dobro osušite papirnim ubrusom i prebacite ga u tepsiju. Dodajte mu dvije kašike maslinovog ili suncokretovog ulja te začine poput soli, crvene (dimljene) paprike, origana i slično.

Pecite ga 15 minuta na 200 stepeni. Budući da se mora ravnomjerno ispeći, protresite i pecite još pet minuta. Slanutak izvana mora biti hrskav, a u unutrašnjošti još uvijek mekan.