Imamo recept
116

Tradicionalna hercegovačka slastica: Jeste li probali smokvaru?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Smokvara je tradicionalna hercegovačka slastica. Pravi se od smokvinog pekmeza, koji je izuzetno popularan u ovom kraju Bosne i Hercegovine.
O ovoj slastici pisao je i čuvena gastro magazin Taste Atlas, napisavši da zbog svoje slatkoće najbolje pristaje uz jaku bosansku kafu.

Sastojci za smokvaru su:

  • jedna šolja pekmeza od smokve
  • jedna šolja mlijeka
  • jedna šolja ulja
  • jedna šolja vode
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • dvije šolje brašna
  • pola šolje kukuruznog brašna
  • pola šolje griza

Za preliv je potrebno:

  • dvije šolje vode
  • dvije šolje šećera
  • jedna šolja pekmeza od smokava

Priprema:

Prvo je potrebno napraviti preliv jer se tek pečene smokvare zaliju hladnim prelivom. Napravite ćete tako što ćete u šerpi prokuhati vodu, pekmez i šećer.

Smjesu za smokvaru najprije pravite u šerpi tako što ćete staviti ulje, vodu, pekmez i mlijeko te ostaviti da prokuha. Potom ćete dodati brašno u kojem ste prethodno izmiješali prašak za pecivo. Ubacite brašno, a onda i kukuruzno brašno i griz te miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Miješajte nekoliko minuta i onda ostavite tijesto da se ohladi.

Kada tijesto postane mlako, formirajte ovu slasticu kao na slici i razrežite je nožem. Uključite rernu na 200 stepeni, a za to vrijeme redajte smokvare u nauljenu tepsiju. Kada se rerna zagrije, smanjite temperaturu na 150 stepeni i stavite smokvare da se peku oko 20 mnuta. Kada su gotove, prelijte ih hladnim prelivom i ostavite da upiju tečnost.