Veoma popularan desert
24

Paša lokum ili sultanova sarma pravi se u nekoliko jednostavnih koraka

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Paša lokum ili sultanova sarma u posljednje vrijeme jedan je od popularnijih deserta na društvenim mrežama. Krasi ga jednostavan i lagan okus, a osim toga vrlo ga je jednostavno pripremiti.
Recept smo pronašli na kulinarskom portalu Coolinarika.

Sastojci za ovaj ukusni desert su:

  • 300 grama šećera (možete staviti i manju količinu šećera)
  • jedan litar mlijeka
  • 60 grama gustina
  • četiri kašike kakaa
  • 100 grama maslaca ili margarina za kolače
  • jedan vanilin šećer
  • dvije vrećice šlag pjene
  • 100 grama kokosa

Priprema:

U šerpi na laganoj vatri zagrijte šećer, mlijeko, gustin, kakao, maslac i vanilin šećer. Neka se smjesa kuha dok ne bude gusta. Ta to vrijeme u tepsiji dimenzija 37x40 jednako rasporediti kokosovo brašno. Toplu smjesu prelijte preko kokosa i jednako je rasporedite po tepsiji. Ostavite da se hladi par sati.

Za to vrijeme umutite šlag pjenu prema uputstvu na pakovanju. Šlag premažite preko ohlađene čokoladne smjese. Isjecite kolač na pravokutnike prema željenoj veličini i pažljivo ih rolajte kako bi ste dobili oblik kao sa fotografije.

Ukoliko ne volite kokos, možete ga zamijeniti mljevenim keksom, a u lokum možete urolati i bananu za puniji okus.