Informer, Pink, Alo...
34

Kako prorežimski mediji u Srbiji izvještavaju o protestima: Tek šture informacije, a ponegdje ni vijesti

S. Š.
Fotografija s protesta "Srbija protiv nasilja", Beograd; 19. maj (Foto: EPA-EFE)
Fotografija s protesta "Srbija protiv nasilja", Beograd; 19. maj (Foto: EPA-EFE)
Treći po redu protesti u Beogradu pod nazivom "Srbija protiv nasilja" okupili su večeras više desetina hiljada građana, a pretpostavlja se da je brojka veća nego na prethodnim okupljanjima. Međutim, pojedini mediji etiketirani kao provladini nisu večerašnjim masovnim okupljanjima pridali puno pažnje.

Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a nastavljeno šetnjom ka mostu Gazela i dalje Brankovom mostu dok je većina saobraćajnica blokirana. Uz prozivke da predsjednik podnese ostavku, kao i šef BIA-e i i ministar policije, građani su pokazali jedinstvo i složnost u tome da su protiv vladajućih struktura.

I dok su pojedini mediji detaljno izvještavali o toku protesta, dešavanjima, obraćanjima učesnika i slično, pojedini su tek-toliko dali prostora događaju koji će obilježiti vladavinu SNS-a; skupu koji je ocijenjen kao najmasovniji u posljednjih 20 godina.

Medijski javni servis u Srbiji, RTS, izvijestio je o protestima onoliko da se zna da je protest održan uz samo šture informacije o njemu. Naveli su da su građani zatražili oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Happy TV zbog emitovanja reality programa, kao i to da građani traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog materijala koji prikazuju, a koji je pun agresivnog sadržaja koji potiče na nasilje.

U vrijeme dok protesti još uvijek nisu okončani, a poslata je jaka slika iz glavnog grada Srbije o tome da gađani žele ostavku Vučića, portal Pink.rs, kao web izraz Televizije Pink čiji je vlasnik Željko Mitrović, na svojoj naslovnoj stranici nema niti jednu vijest o nečemu što se događa u prijestolnici.

(Screenshot/Pink.rs)
(Screenshot/Pink.rs)

Umjesto toga, glavna vijest je Vučićev miting u Pančevu uz vijest iz reality programa "Zadruga".

Inače, Pink TV je već nailazio ne prozivke, kako transparentima, tako i natpisima u glavnom gradu. Podsjetit ćemo poruku navijačke grupe Partizana, Grobara, koja glasi: "Uključi mozak. Isključi Pink."

Srbijanski tabloid Informer, odveć na lošem glasu javnosti (podsjetit ćemo na kontroverzni intervju sa osuđenim silovateljem zbog kojeg su također održavani protesti u Beogradu), također je za glavnu vijest dao Vučićevo obraćanje u Pančevu gdje je rekao: "30.000 ljudi, hejteri u Beogradu - 10.000 ljudi!".

(Screenshot/Informer.rs)
(Screenshot/Informer.rs)

S druge strane, portal Alo dao je posebnu pažnju protestima, međutim kao glavna vijest jeste navodna tučnjava Save Manojlovića iz "Kreni, promijeni", sa, navodno, jednim od novinara koji je izvještavao o protestima.

Također, tu je i vijest o "stvarnom broju građana na protestima", za koje Alo tvrdi da nisu fotošopirane kao što to radi opozicija.

(Screenshot/Alo.rs)
(Screenshot/Alo.rs)

Reklo bi se da je fotografija nastala tokom okupljanja građana, ili nakon što su sa jednog od mjesta okupljanja krenuli ka Gazeli.

Portal Informer.rs na svojoj naslovnoj stranici uvrstio je vijest o protestima uz tek osnovne informacije o njemu. Izdvojili su jedan od govora tokom skupa, kao i kretanje građana.

Fotografije i videosnimci širom društvenih mreža, kao i objave na medijima koji objektivno izvještavaju o tome šta se dešava u njihovoj državi i glavnom gradu, pokazat će stvarnu sliku i ostaviti svjedočanstvo o tome da se desetine hiljada građana i večeras okupilo kako bi "sve stalo, a da oni odu", što je jedna od poruka sa protesta. Sada nam ostaje da vidimo šta će vladajuća struktura i nosioci vlasti kazati o večerašnjem okupljanju i jasnom nezadovoljstvu većeg dijela javnosti u Srbiji.