Sve po pravilu, ali...
864

Željini navijači dobili minimalan broj ulaznica za Koševo: "Politika inata" vodi ka uništenju derbija

K. H.
Detalj s jednog od derbija odigranog na stadionu Koševo (Foto: I. L./Klix.ba)
Detalj s jednog od derbija odigranog na stadionu Koševo (Foto: I. L./Klix.ba)
Navijači Željezničara zvanično će u gradskom derbiju protiv Sarajeva dobiti 1.800 ulaznica, odnosno pet posto kapaciteta Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", što opet se pokreće pitanje kuda vodi tjeranje inata i koliko je još ostalo do potpunog uništenja kulta najveće bh. utakmice.
Prema članu 11. Pravilnika o takmičenju Nogometnog saveza BiH domaći klub je po zakonu dužan osigurati najmanje pet posto ukupnog kapaciteta stadiona, što jasno govori da su čelnici Sarajeva formalno-pravno ispunili sve tražene norme.

Ipak, u pravilniku se navodi da, "ukoliko odvojena zona zauzima više od pet posto ukupnog kapaciteta stadiona, gostujućem klubu, odnosno njihovim navijačima, mora se staviti na raspolaganje i veći broj mjesta". Na tu smjernicu, čelnici Sarajeva su zatvorili oči.

Zbog čega je to problem? Posljednji derbi sarajevskih rivala odigran je u Zenici u Trening centru Nogometnog saveza BiH i to pred praznim tribinama, čime je ova utakmica u svakom smislu, posebno zbog tradicije i svih čari koje nosi, izgubila smisao, no u prvom dijelu sezone na stadionu Grbavica viđen je pravi spektakl, u svakom smislu te riječi.

Tada su, podsjećamo, čelnici Željezničara osigurali više od 10 posto kapaciteta Grbavice za gostujuće navijače, odnosno 1.500 ulaznica, a derbi prije toga, odnosno u martu prošle godine, ulaz za navijače Sarajeva je bio besplatan jer su navijači Plavih napravili akciju kojom je jedinstvena cijena karte za sve tribine iznosila 20 KM, kao način da finansijski pomognu klubu.

I danas, kada dva sarajevska kluba igraju najvažnije utakmice sezone u borbi za plasman u Evropu, inat koji vodi ka uništenju kulta sarajevskog derbija još jednom je izašao na vidjelo. Čelnici Sarajeva su, potvrđeno je za Klix.ba. osigurali 1.800 ulaznica za navijače Plavih, što je pet posto ukupnog kapaciteta stadiona, dok bi recipročna količina za "više od deset posto" bilo ustupanje kompletne južne tribine.

Da se ne vraćamo na period od prije 20-25 godina, kada je Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" bio ispunjen do posljednjeg mjesta u sarajevskim derbijima i kada su gostujući navijači dobijali više od 7.000-8.000 ulaznica, nekada čak i do 12.000 ili 13.000, vratit ćemo se na period od prije sedam-osam godina, kada su po pravilu navijači Željezničara uvijek dobijali kompletnu južnu tribinu i dobar dio zapadne. S tim u vezi, jasno je da ovakva "politika inata" vodi ka samo jednom - još većem inatu i u konačnici uništenju svih vrijednosti sarajevskog derbija.

Manijaci su za prošli derbi dobili 1.500 ulaznica, a to ovako izgleda na najvećem bh. stadionu (Foto: Klix.ba)
Manijaci su za prošli derbi dobili 1.500 ulaznica, a to ovako izgleda na najvećem bh. stadionu (Foto: Klix.ba)

Ovakav potez čelnika Sarajeva, jasno, u budućnosti bi mogao rezultirati da čelnici Željezničara na idućem derbiju na Grbavici osiguraju također pet posto za navijače Sarajeva, što bi u konačnici bilo 700 ulaznica. I to je, nažalost, začarani krug.

Kontaktirali smo FK Sarajevo kako bi dobili dodatno pojašnjenje ovakve odluke, ali oni nisu željeli ništa komentarisati.

Susret 31. kola Premijer lige BiH Sarajevo - Željezničar igra se u petak na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 20 sati uz direktan TV prijenos na Arena Sportu, te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.