Odluka opozicije
56

SDS neće potpisati Dodikov dokument: Ovim skreće pažnju sa finansijskog kolapsa RS-a

B. R.
Milan Miličević, predsjednik SDS-a (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Milan Miličević, predsjednik SDS-a (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Predsjednik opozicionog SDS-a Milan Miličević je izjavio da ova politička stranka neće potpisati dokument kojim se tretira državna imovina i status Republike Srpske, a koji je prošle sedmice predložio vladajući SNSD.
Tvrdi da je SDS ozbiljno analizirao ovaj dokument te da su na osnovu toga zaključili da se njime ne tretira državna imovina. Kako je kazao, ovdje nema ni D od državne imovine.

"Samo u jednoj tačci se spominje državna imovina i sve drugo je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, administrativnim granicama", dodaje Miličević.

Smatra da je na djelu populizam te je napomenuo da je prošlo godinu dana od kada je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) donijela zaključke o prijenosu nadležnosti sa državne na entitetsku vlast, ali da oni još nisu provedeni.

Naveo je da spomenuti dokument predstavlja političke besmislice, SNSD-ov politički pamflet. Prethodno navedeno je istakao kao razlozima zašto neće potpisati dokument.

"SDS ne može i neće potpisati. Pokušali smo ga preraditi, predložiti amandmane, ali je takav da se nijednim amandmanom ne može dovesti u red", naglasio je.

Poručio je da je za SDS pitanje državne imovine riješeno. Ocijenio je da SNSD i predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) ovo pitanje koriste za skretanje pažnje sa, kako je rekao, finansijskog kolapsa pred kojim se nalazi ovaj entitet. Miličević je potvrdio da njegova stranka neće prisustvovati ni sjednici NSRS na kojoj će se razmatrati ovo pitanje. Dodik je najavio da će spomenuti dokument biti danas potpisan.

SDS kao opoziciona stranka je prisustvovao sastanku koji je Dodik prošle sedmice sazvao, a kao reakciju na zajedničku izjavu probosanskih stranaka o državnoj imovini. Opozicioni PDP i "Lista za pravdu i red" Nebojša Vukanović također se nisu odazvali tom sastanku.