Događaji iz oktobra 2018.
11

Šta se događalo dan prije ubistva policajaca: Na Grbavici spriječena krađa automobila

S. Š.
Ubistvu i pokušaje krađe u Geteovoj ulici prethodili su događaji sa Grbavice
Ubistvu i pokušaje krađe u Geteovoj ulici prethodili su događaji sa Grbavice
Svjedočenjem tri svjedoka Tužilaštva KS danas je nastavljen glavni pretres u slučaju ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.
Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se pred sudom pojaviti šest svjedoka, na poziv su sa odazvala samo tri.

Prvi svjedok Kantonalnog Tužilaštva KS bio je B. D. ugostitelj koji je u periodu kada se dogodilo ubistvo radio u jednom ugostiteljskom objektu na Baščaršiji.

Naime, sa smjenom je završio pred zoru i kući - u Istočno Sarajevo - vraćao se preko Skenderije i Vraca. Ubistvo policajaca se dogodilo oko četiri sata ujutru 26. oktobra 2018. godine. Naime, kako je danas svjedočio, u tom trenutku je zajedno sa svojim kolegom zastao na jednoj pumpi koja vodi prema restoranu "Toplik" i ulici Vuka Karadžića.

Svjedok B.D. je nazvao taksi za svog kolegu i u trenutku kada je njegov kolega dolazio taksijem, projurio je - prema riječima svjedoka - "Seat" tamne boje.

Svjedok je tek kasnije iz medija saznao šta se dogodilo tog kobnog jutra i da bi se taj automobil mogao dovesti u vezu sa činjenjem krivičnog djela "Teška krađa", a potom i "Ubistvo".

Drugi svjedok Tužilaštva KS danas je bio policijski službenik PU Novo Sarajevo Armin Skoko. Naime, on je 25. oktobra 2018. godine - dakle dan prije ubistva policajaca - bio u noćnoj patroli kada je od šefa smjene dobio obavještenje i naredbu po kojoj treba postupiti, a koja se odnosila na to da se u naselju Grbavica, kod na raskršću ulica Kemala Kapetanovića i Behdžeta Mutevelića nalaze NN osobe koje se "sumnjivo" kreću oko automobila.

Odmah se, zajedno sa kolegom policajcem uputio ka Grbavici. Kada su pristizali ka ulici Hamdije Čemerlića gdje uočava već jedno policijsko vozilo koje juri za automobilom marke "Seat" tamne boje.

"Seat" se, prema riječima svjedoka Skoke, iz ulice Hamdije Čemerlića uputio Zvorničkom prema kružnom toku i ulici Safeta Hadžića gdje više nisu mogli ući u trag vozilu.

Treći svjedok koji je danas svjedočio pred sudom je policijski službenik MUP-a KS Adnan Šaljić koji je te noći, 25. oktobra 2018. godine, zajedno sa svojim kolegom prvi stigao na Grbavicu i raskršće ulica Kemala Kapetanovića i Behdžeta Mutevelića jer je od rukovodioca smjene dobiju informaciju da se na tom mjestu nalaze NN osobe koje obilaze automobile na parkingu.

U trenutku kada je on zajedno sa svojim kolegom stigao na navedenu lokaciju, osobe u automobilu koje je identifikovano "Seat" se velikom brzinom uputilo prema ulici Hamdije Čemerlića i dalje prema Zvorničkoj.

U službenoj zabilješci koju je Šaljić zajedno sa svojim kolegom sačinio istog dana, 25. oktobra 2018. godine, naveo je da je "Seat" za kojim je i bila potjera bio plave boje.

Međutim, tokom svog današnjeg svjedočenja kazao je da je "Seat" bio tamne boje. Na sugestiju Tužiteljice KS Šejle Heljić zbog čega je kontradiktoran, Šaljić odgovara:

"Zbog rotacionih svjetala na policijskom autu koja su crvena i plava, a i zbog refleksije svjetlosti, 'Seat' nam se učinio plave boje. Međutim, u kasnijem razgovoru sa kolegom došli smo do zaključka da je to vozilo bilo tamne boje", kazao je danas Šaljić.

Sljedeći glavni pretres zakazan je za utorak, 16. maj s početkom od 9:30 sati kada je najavljeno svjedočenje sedam svjedoka Tužilaštva KS.