Nastavak glavnog pretresa
21

Novi detalji u slučaju ubistva Adisa i Davora: Svjedok vidio rafale ispaljene ka policijskom autu

S. Š.
Advokat Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
Advokat Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je nastavljen glavni pretres u predmetu "Sava Marinković i drugi" koji se vezuje za ubistvo sarajevskih policajaca iz 2018. godine. Pred sudom su danas svjedočila dva svjedoka Tužilaštva KS.
Naime, svjedok M.M. je, neposredno prije tih pucnjeva, bio na prozoru svog stana jer, kako je rekao, nije mogao spavati. Tada je uočio bijeli golf kod kojeg je bila dignuta hauba.

"Čuo sam pucanj, a potom sam vidio i bljesak, dolazio je s desne strane bijelog auta kojem je bila podignuta hauba. Čuli su se potom drugi pucnji. Vidio sam policijski auto i pomislio sam da je neka vježba. Policijski auto se kretao Geteovom ulicom, prema parkingu. Vidio sam figuru koja je stajala pored bijelog auta. Dva rafala su ispaljena iz crnog auta. Muškarac kod bijelog auta ušao je u crno vozilo, bio je visok, imao je kapu, okrenutu naopako. Bio je obučen u crno, isto kao naši specijalci, pa sam pomislio da je policijska akcija", svjedoči on.

Svjedoči, nadalje, da je vidio tu osobu koja bila kod bijelog auta i išla na mjesto suvozača crnog auta.

"Treći je pucao iz auta i rafal je došao iz tog crnog auta. Iznutra se puca. Vozač je bio visok, ali niži od ovog što je išao prema vozilu", nastavio je svjedok i dodao da se vozilo, iz kojeg je pucano, kretalo lagano bez paljenja svjetala.

Tek kada je došlo drugo policijsko vozilo i kada je došla Hitna pomoć, kako je danas rekao, shvatio je da se nešto događa jer je prvenstveno mislio da je u pitanju neka vježba.

Na njegovo svjedočenje prigovor i pitanja imala je odbrana drugooptuženog Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić kao i sam Macan. Naime, Tomić je rekao kako izjava koju je svjedok M.M. dao Tužilaštvu KS i policiji nisu iste i nemaju "veze jedna s drugom".

Naveo je, također, da se rješenja Kantonalnog suda Sarajevo o određivanju i produženju pritvora njegovom klijentu zasnivaju uveliko upravo na iskazu svjedoka M.M.

Na pitanje Tomića da li je tog jutra vidio džip, svjedok je odgovorio da jeste vidio crno vozilo, više od Golfa, ali da nije vidio da li je u pitanju džip.

"Niko me nije pitao ni šta sam vidio, ni koga sam vidio. To je policija pisala, kako je pisala, ne znam. Ono što sam rekao u Tužilaštvu je tačno", odgovorio je svjedok.

Drugi svjedok koji je danas svjedočio N. M. također stanuje u neposrednoj blizini mjesta gdje su policajci ubijeni, odnosno Geteove ulice na Alipašinom Polju. On je rekao da su ga probudili pucnjevi te da je također čuo dva pucnja.

Inače, svjedok S. S. koji je vlasnik bijelog Golfa 4 koji je te kobne noći bio meta krađe već dva puta je pozvan da svjedoči, no oba puta se nije odazvao sudskom pozivu. Sudija je također predložio i nalog za njegovo privođenje.

Sljedeće ročište sudija Igor Todorović je zakazao za 24. april kada je planirano svjedočenje šest svjedoka. Podsjetimo, u ovom predmetu su optuženi Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković kojima se na teret stavljaju krivična djela "Ubistvo" i "Teška krađa".