Haotična situacija
6

Državni udar u Sudanu: Borbe i eksplozije na ulicama glavnog grada, avijacija bombarduje centar

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopćile su da su preuzele kontrolu nad predsjedničkom palačom, rezidencijom komandanta vojske i međunarodnim aerodromom u Khartoumu u očitom pokušaju vojnog udara.

RSF, koji je optužio vojsku da ih je prva napala, također je saopćio da su zauzeli aerodrome sjevernom gradu Merowe i u El-Obeidu na zapadu.

Sudanske zračne snage provode operacije protiv RSF-a, saopćila je vojska. Snimke emitera pokazale su vojni avion na nebu iznad Khartouma, prenosi Reuters. Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Khartouma, a očevici su prijavili pucnjavu u susjednim gradovima.

Novinar Reutersa vidio je artiljeriju i oklopna vozila raspoređena po ulicama i čuo paljbu iz teškog naoružanja u blizini sjedišta vojske i RSF-a.

Ljekari su rekli da je došlo do sukoba u stambenim četvrtima i da ima povrijeđenih civila.

Vojska je saopćila da je RSF pokušao napasti njihove trupe na nekoliko položaja nakon što su svjedoci izvijestili o teškoj pucnjavi u više dijelova zemlje, što je izaziva strah od poptpunog sukoba.

[TWITTER]1647167661598470144[/TWITTER]

RSF, za koji analitičari kažu da ima 100.000 pripadnika, saopćio je da je njihove snage prvo napala vojska. Na snimcima se može vidjeti da njihove položaje u centru grada gađa i avijacija.

Ranije je RSF, na čelu s bivšim vođom milicije generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, poznatijim kao Hemedti, objavio da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je da je situacija u Khartoumu "krhka". Blinken, koji je trenutno na svom prvom službenom putovanju u Vijetnam, rekao je da bi moglo biti drugih aktera koji se bore protiv napretka koji je u Sudanu postignut prema formiranju civilne vlade.

[TWITTER]1647194364634972162[/TWITTER]

Produljena konfrontacija između RSF-a i vojske mogla bi značajno pogoršati sigurnosnu situaciju u golemoj zemlji koja se već suočava s ekonomskim slomom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.

Civilne političke stranke koje su potpisale početni sporazum o podjeli vlasti s vojskom i RSF-om pozvale su ih na prekid neprijateljstava.

Neprijateljstva su uslijedila nakon dana napetosti između vojske i RSF-a, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon borbi za vlast i vojnih udara.