Sud u Moskvi
32

Darja Trepova optužena za terorizam zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog

T. K.
Foto: Twitter / NEXTA
Foto: Twitter / NEXTA
Ruski istražioci danas su u sudu u Moskvi optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Petersburgu.
Istražna komisija za teška kaznena djela saopštila je da je Trepova optužena za počinjenje "terorističkog čina organizovane grupe koja je prouzročila namjernu smrt".

Dodali su da je postupala prema uputama ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji sa pristašama ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se desilo ubistvo vlasništvo je vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za ubistvo odgovorna grupa radikala, a ne Kijev.

Podsjećamo, rusi su naveli da je Trepova, koja je privedena nakon ubistva rekla tokom ispitivanja da joj je obećano mjesto urednice u jednom od ukrajinskih medija ako preda bistu Tatarskom.

Navodno nije znala ništa o eksplozivu.

Informacije je objavio sankpeterburški medij Fontanka, koji je navodno upoznat sa detaljima ispitivanja Trepove. Trepova je naravno rekla da je čitala ukrajinske Telegram kanale i postala aktivista.

Ponuđeno joj je da se preseli u Kijev kao urednica u jednom od medija, ali je morala odraditi "pripravnički staž". Prvi zadatak bio je doći u knjižaru "Listva" i tamo se upoznati s propagandistom Vladlenom Tatarskim.

Moskovski taksista joj je dao "tajni predmet". Prema izvoru, taksista nije imao pojma šta radi. Što se tiče improvizovane eksplozivne naprave, navodi se da je i ona naručena putem Telegrama, plaćena, a osoba koja ju je izradila anonimno ju je proslijedila u pravom trenutku pravom posredniku.