Veći broj napadača
1

Novinarka Žana Gauk o napadu na LGBT aktiviste u Banjoj Luci: Policija rekla da nemaju ništa s tim

B. R.
Aktivisti za prava LGBT osoba upućeni u Policijsku upravu u Banjoj Luci (Foto: RTRS)
Aktivisti za prava LGBT osoba upućeni u Policijsku upravu u Banjoj Luci (Foto: RTRS)
Novinarka Žana Gauk je u izjavi za Klix.ba s javnosti podijelila saznanja koja ima o večerašnjem napadu na aktiviste za prava LGBT osoba u Banjoj Luci.
Istakla je da je u toku dana bila u komunikaciji s aktivistima Bh. povorke ponosa koja je danas namjeravala organizovati skup u Banjoj Luci, ali su to vlasti zabranile.

Gauk je naglasila da se nakon toga ništa nije dešavalo, a potom je u 18:50 sati od jedne aktivistice dobila poruku da su napadnuti. Prema njenim riječima, riječ je o audiosnimku na kojem se čuje kako huligani ganjaju aktiviste.

"U tom trenutku sam pokušala da stupim u kontakt s njima, ali mi se niko nije javljao. U konačnici sam dobila informaciju da je naša kolegica, urednica portala eTrafika Vanja Stokić pretučena, da je pretučen aktivista Povorke ponosa Ajdin Kamber i još jedna djevojka, ali zaista ne znam ko je u pitanju", ukazala je.

Prema informacijama kojima raspolaže, srećom nije riječ o težim povredama. Istakla je da je Kamberu razbijena flaša o glavu i nalazi se u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u kojem mu se utvrđuje stepen povreda. Nakon toga bi trebao doći u policijsku upravu kako bi dao izjavu.

"Oni su bili na neformalnom druženju u prostorijama organizacije Transparency International, a onda je došao policijski inspektor da im kaže da se moraju razići. Pitali su ga da li imaju policijsku zaštitu, na šta je odgovorio da nemaju i da im to ne mogu garantovati", kazala je.

"Građani nisu stali u zaštitu"

Kako je ispričala Gauk, pozivajući se informacije koje je dobila od Stokić, kada su počeli izlaziti, došli su policajci u dva vozila i 20-30 huligana koji su odmah počeli da ih tuku.

"Dio aktivista se uspio sakriti u prostorijama Transparency Internationala, Vanja i Ajdin su ostali na ulici, jer nisu imali kuda. Vanja je stala među okupljene građane koji su rekli: 'Ona nije naša, ona je njihova'. Niko nije htio da je zaštiti. Huligani su je uhvatili i bacili ispod zidića, povrijedila je lakat. Uhvatili su Ajdina, tukli su ga, razbili su mu flašu o glavu. Počeli su da ganjaju ostale aktiviste", navela je.

Ukazala je da su Stokić i Kamber nakon toga sjeli u automobil kako bi tražili druge aktiviste.

"Naišli su na službeno policijsko vozilo, patrolu i rekli su da tuku ljude. Policajac je rekao: 'Nemamo mi ništa s tim'. Vanja i Ajdin su tražili njihova imena da bi znali ko su policajci koji neće da reaguju na prijavu. To (policajci) nisu omogućili, ali znaju registarski broj tog službenog vozila tako da će biti jasno ko nije htio da reaguje", istakla je Gauk.

I sama Stokić je tvrdi da je policija dopustila da se napad desi.

"Policija je dozvolila da huligani večeras tuku ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili", istakla je.

Policijsko saopćenje

Iz policije su saopćili da im je u 18:45 sati prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, tj. da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Ukazali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni građani, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.

Osuda nasilja

U Našoj stranci su osudili napad te su pozvali pravosuđe i policiju da hitno reaguju. Osim toga, pozvali su i političare da osude nasilje, jer smatraju da je njihova retorika doprinijela nasilju.

"LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor", poručili su iz Naše stranke.

U SDP-u su osudili, kako su saopćili, nasilje i represiju u Banjoj Luci i ostatku RS-a prema manjinskim grupama, novinarima i svima onima koje vladajući smatraju prijetnjom. Napomenuli su da institucije moraju biti u službi zaštite svakog čovjeka te da nasilnici moraju biti procesuirani, a zaštićeni oni koji se bore za prava, jednakost i ravnopravnost.

"Vladavina zakona podrazumijeva da država osigura ljudska prava i slobode, bez obzira da li se to nekome iz vlasti sviđa ili ne", dodaju.

Nasilje su osudili i u OSCE-u, istakavši da svaki pojedinac ima pravo da slobodno živi i sigurno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. I oni su pozvali vlasti da se pridruže jasnoj osudi ovog, kako su naglasili, nečuvenog napada i da odgovorne osobe privedu pravdi, što smatraju apsolutnim prioritetom.

Skupu u sklopu Povorke ponosa usprotivili su se predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP).

Iz Bh. povorke ponosa su poručili da je zabrana skupa posljedica Dodikove i Stanivukovićeve retorike. Na ulicama ovog grada su istaknuti antiLGBT simboli.