Raspad koalicije
38

Rasipa se Vlada u Brčkom: Član SBiH podnosi ostavku nakon smjene stranačkog kolege

A. K.
Brčanska vijećnica (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčanska vijećnica (Foto: A. K./Klix.ba)
Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović, inače kadar SBiH, podnijet će ostavku na tu funkciju, a nakon što je njegovog stranačkog kolegu dužnosti razriješio gradonačelnik Esed Kadrić iz SDA, saznaje Klix.ba.
Kako je Klix.ba ranije objavio, Kadrić je razriješio dužnosti šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedima Hamzabegovića iz SBiH zbog, kako je naveo, jednostranog kršenja koalicionog sporazuma od predsjednika brčanske SBiH Zijada Nišića.

Njega je okarakterisao predvodnikom aktivnosti na smjeni gradonačelnika, pravdajući svoje postupke nalogom centralne stranke u Sarajevu.

S druge strane, Kadrić je pozivao Majazudina Vehabovića, koji je imenovan kao kadar SBiH, da nastavi vršiti mandat šefa Odjeljenja za komunalne poslove kao nestranački kadar jer, kako je naveo, kvalitetno obavlja posao. Međutim, Vehabović je to oštro odbio, kazavši da je ponuda gradonačelnika nekorektna.

"Nikada, ni po koju cijenu ne bih iznevjerio političku stranku koja mi je ukazala povjerenje, niti bih iznevjerio birače SBiH. Ukoliko gradonačelnik ostane pri svojoj donesenoj odluci o razrješenju imaće na svom stolu moju neopozivu ostavku na mjestu šefa Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta", napisao je Vehabović.

Posljednji potez gradonačelnika Kadrića pokazao je da stvari ne štimaju u još uvijek aktuelnoj većini, a koja bi, kako Klix.ba saznaje uskoro trebala biti zamijenjena novom. Pregovori su u toku, a u njima nema SDA.