Pucaju koalicije
21

Gradonačelnik Brčkog smijenio člana vlade iz SBiH jer pokušavaju napraviti novu većinu bez SDA

N. V.
Foto: Brčko distrikt
Foto: Brčko distrikt
Nesuglasice u vlasti u Brčko distriktu BiH kulminirale su razrješavanjem dužnosti jednog od uposlenika vlade Nedima Hamzabegovića, koji je član Stranke za BiH. SDA-ov načelnik Esed Kadrić sklonio ga je zbog kako tvrdi kršenja koalicionog sporazuma. Sve to moglo bi označiti kraj dosadašnjeg partnerstva.
Gradonačelnik Brčkog razriješio je dužnosti šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta Nedima Hamzabegovića. Iz kabineta Kadrića je kao razlog navedeno da je predsjednik brčanskog odbora Stranke za BiH Zijad Nišić prekršio koalicioni sporazum

U saopćenju je navedeno da je Nišić "predvodnik aktivnosti na smjeni gradonačelnika po nalogu centralne stranke u Sarajevu".

O tome smo pisali nedavno nakon što smo saznali da je šest stranaka u Brčkom razgovaralo o formiranju nove većine, a s ciljem izbacivanja SDA iz vlade te smjene aktuelnog gradonačelnika.

Pretpostavlja se da pregovori o formiranju vlasti u FBiH uključuju i Brčko distrikt, ali navodno još nema zelenog svjetla iz Sarajeva. U slučaju nove većine bi vlast činili NiP, SBiH, SDP i SBB te SNSD i HDZ i nezavisni zastupnik Abdualh Iljazović, bez kojih se također ne može u Skupštini Distrikta.

Cilj je, kako nam je ranije potvrđeno, formirati programsku vladu te bi u tom slučaju došlo do prekompozicije vlasti.