Italijansko jelo
15

Znate li da je Capricciosa najprodavanija pizza u BiH, u jednoj minuti stigla čak 41 narudžba

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Capricciosa je najpopularnija pizza na svijetu također ona je najnaručivanija pizza u BiH. Slijede je Margherita i Mexicana, dok se Funghi nalazi na četvrtom i Quatro Formaggi tek na petom mjestu.

Vole je u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini gdje je u proteklih 12 mjeseci, jedna višekategorijska platforma za dostavu koja omogućava pristup različitim vrstama proizvoda i jela za kupce na zahtjev, isporučila skoro 200.000 pizza.

U nastavku vam donosimo nekoliko podataka o navikama Bosanaca i Hercegovaca u posljednjih 12 mjeseci, kada je ovaj omiljeni italijanski specijalitet u pitanju.

Aplikacija Glovo zabilježila je i jednog korisnika koji je u proteklih 12 mjeseci naručio čak 144 pizze. Najbrže dostavljena pizza bila je u Sarajevu. Iz jednog restorana na adresu naručioca pizza je stigla za manje od pet minuta od narudžbe, jer je restoran od naručioca bio udaljen svega osam metara.

Kada smo kod vremena, sigurno će vam biti interesantno saznati koje je to vrijeme u kojem Bosanci i Hercegovci najviše naručuju pizze. Zabilježena je i tzv. "zlatnu minutu" kada su 12. augusta 2022. godine u isto vrijeme, u 9:53 sata, stigla čak 41 narudžba za pizzu.

Decembar je bio mjesec kada se pizza najviše naručivala, pa je tako u ovom mjesecu dostavljeno više od 20.000 pizza, dok je 16 posto ukupnih godišnjih narudžbi pizza napravljeno petkom. Po broju narudžbi pizza je definitivno na prvom mjestu, a slijede je burgeri i gyros, te se može raći kako je kraljica talijanske kuhinje omiljeno jelo mnogih u BiH.