Stižu tenkovi
38

Ukrajinski ministar odbrane: Mi smo de facto članica NATO saveza

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina je postala de facto članica NATO saveza, kaže ukrajinski ministar obrane, dok su zapadne zemlje, nekoć zabrinute da bi se vojna pomoć mogla shvatiti kao eskalacija od strane Rusije, promijenile svoj "pristup razmišljanja".

U intervjuu za BBC, Oleksij Reznikov rekao je kako je siguran da će Ukrajina dobiti dugo traženo oružje, uključujući tenkove i borbene avione, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija pripremaju za nove ofanzive u proljeće.

"Ova zabrinutost oko sljedeće razine eskalacije za mene je neka vrsta protokola", rekao je Reznikov.

"Ukrajina kao zemlja, i oružane snage Ukrajine, postale su članica NATO-a. De facto, ne de jure (po zakonu). Zato što imamo oružje i znanje kako ga koristiti."

Ruski predsjednik Vladimir Putin svoju je invaziju na Ukrajinu opisao kao egzistencijalnu bitku protiv zapadnih zemalja koje žele oslabiti Rusiju.

Ruske ličnosti su tvrdile da se bore protiv NATO-a u Ukrajini, dok je Zapad opskrbljivao zemlju oružjem u onome što nazivaju agresijom.

Ukrajina se godinama nastoji pridružiti vojnom savezu između SAD-a, Kanade i 28 evropskih zemalja, što je predsjednik Vladimir Putin opisao kao sigurnosnu prijetnju Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski založio se za brzo pristupanje, ali nije jasno je li punopravno članstvo nešto što će članice saveza ozbiljno razmotriti čak i nakon što rat završi, unatoč obećanjima podrške.

Članak 5 NATO ugovora kaže da se oružani napad na bilo koju članicu treba smatrati napadom na sve.

Reznikov je, međutim, zanijekao da bi njegove komentare smatrali kontroverznim, ne samo Rusija nego, možda, i sam NATO, jer je Savez poduzeo korake da ga se ne smatra stranom u sukobu.

"Zašto [bi to bilo] kontroverzno? To je istina. To je činjenica", rekao je Reznikov. "Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, de jure."