Najznačajniji dijelovi
12

Pročitajte ekspoze Borjane Krišto: Izborni zakon, oduzimanje ilegalno stečene imovine i oporezivanje štetnih gasova

B. R.
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Dostupan je potpuni sadržaj ekspozea koji je nova predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) danas obrazložila državnim parlamentarcima. Izdvojili smo neke od najznačajnijih dijelova ekspozea.
U dijelu koji se odnosi na integraciju u Evropsku uniju istakla je da nedavno dobijeni status kandidatkinje za članstvo u Uniji Bosnu i Hercegovinu obavezuje i na izmjene Izbornog zakona i u skladu s principom, kako je navela, legitimnog predstavljanja.

"Status kandidatkinje nas obavezuje na tješnju saradnju i veću učinkovitost u svim područjima djelovanja, posebno u području vladavine prava i ljudskih prava, što, između ostalog, obuhvaća i provedbu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda (Predsjedništvo i domovi naroda), kao i paket već dobro poznatih presuda Evropskog suda za ljudska prava", konstatovala je Krišto.

Podsjećamo, vladajuće stranke na državnom nivou (HDZ, SNSD i Osmorka - SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije) su se nedavno potpisanim sporazumom obavezale na izmjene Izbornog zakona.

"Hitno provesti, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava Bosne i Hercegovine i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona saglasno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu kojom će se zaštititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu Bosne i Hercegovine i odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda)", navedeno je u spomenutom sporazumu.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je tokom jučerašnjeg susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu govorio i o "predstojećim izmjenama Izbornog zakona".

Vladavina prava, sigurnost i javna uprava

Kada je u pitanju vladavina prava, Krišto je obećala usvajanje zakona o oduzimanju i upravljanju imovinom koja je stečena krivičnim djelima, mogućnost alternativnog rješavanja sporova kako bi se rasteretili sudovi i jačanje antikorupcijskih agencija. Najavila je i poboljšanje kibernetičke sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Svjedoci smo povećanog broja kibernetičkih (cyber) napada na institucije kako u regiji, tako i u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Štete koje mogu nastati su nemjerljive i nužno ne moraju biti finansijske prirode. Zato ćemo uložiti napore na jačanju kibernetičke sigurnosti i donošenje odgovarajućih zakonskih propisa za borbu protiv te vrste kriminala", naglasila je.

Kako je navela, brzo će se kreirati i usvojiti strateški dokumenti za upravljanje migracijama i azilom zbog adekvatnog odgovora na potencijalne migrantske valove, kao i održivog sistema upravljanja migracijama.

U dijelu o reformi javne uprave najavila je digitalizaciju javne uprave, tj. da građani imaju mogućnost dobijanja administrativnih usluga preko interneta.

Ekonomija, okoliš i saobraćaj

Nova predsjedavajuća Vijeća ministara ne misli da je rješenje za podizanje konkurentnosti u jeftinoj radnoj snazi.

"Mala otvorena ekonomija, kakva je Bosna i Hercegovina, definitivno se neće moći izboriti sa zemljama u kojima je radna snaga daleko jeftinija, poput primjerice država jugoistočne Azije. Shodno tome, konkurentnost treba graditi i stvarati rastom produktivnosti, prvenstveno u prerađivačkoj industriji, ali i u ostalim privrednim granama, te povećanjem udjela visokotehnoloških proizvoda više dodane vrijednosti, čime će se graditi stabilna i održiva konkurentnost privrede", konstatovala je.

Kao cilj je postavila to da Bosna i Hercegovina postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i poboljšanje u poljoprivredi.

U ekspozeu je istakla da se mora "promijeniti percepcija da je zaštita okoliša luksuz i sporedna stvar". Smatra da se okoliš može zaštititi i uspostavljanjem sistema trgovanja emisijama štetnih gasova, kao i uvođenjem drugih modela za oporezivanje emisija štetnih gasova. Napomenula je da je sve to ono čime se može postići dekarbonizacija, a što je uslov EU.

Krišto je obećala da će se raditi i na modernizaciji željezničkog saobraćaja i njegove integracije u međunarodne koridore. Cilj joj je i da Bosna i Hercegovina ima potpunu kontrolu nad zračnim prostorom, a kako bi time naplaćivala naknade za kontrolu nad zračnim prostorom.

RTV sistem

Najavila je okončanje digitalizacije radijskog i televizijskog signala te reformu javnog radiotelevizijskog sistema. Kako je naglasila, preispitati način funkcionisanja ovog sistema, s posebnim naglaskom na mogućnost uvođenja novih RTV kanala u sistemu javnih emitera kako bi se osigurala trajna finansijska održivost sistema.

Potpuni tekst ekspozea nove predsjedavajuće Vijeća ministara dostupan je u fotogaleriji.