Tereti se i Katar
91

Poznati novi detalji velike korupcijske afere koja potresa Parlament EU

B. R.
Eva Kaili, bivša potpredsjednica Parlamenta EU (Foto: EPA-EFE)
Eva Kaili, bivša potpredsjednica Parlamenta EU (Foto: EPA-EFE)
Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju Eva Kaili je priznala da je od oca zatražila da odnese veliku količinu novca iz njenog doma. Istakla je da je otac uvjeren u njenu nevinost.
Kaili je u središtu korupcijskog skandala za kojeg belgijsko pravosuđe tvrdi da je u njega umiješan i Katar. Belgijska policija ju je uhapsila tokom niza pretresa u kojima je u njenom stanu pronađeno 150.000 eura u gotovini.

Njen otac je 9. decembra uhapšen u briselskom hotelu Sofitel u trenutku kada je imao kofer pun novca. Europarlamentarka, bivša članica grčke socijaldemokratske stranke PASOK je tražila od njega da sakrije novac.

Otac je pušten iz pritvora, dok su Kaili, njen suprug Francesco Giorgi i njen bivši šef Antonio Panzeri zadržani u pritvoru dok istraga traje. Giorgi je bio i njen savjetnik, dok je Panzeri bivši europarlamentarac iz Italije.

Michalis Dimitrakopoulos, advokat Kaili koji je zastupa u Grčkoj, naglasio je da su supružnici u trenutku hapšenja bili zajedno te da im te da im tada nije rečeno zašto su uhapšeni.

"Ona je u trenutku hapšenja od supruga saznala šta je u koferu (koji je dala ocu). Jedna od mogućnosti je bila da kofer da policiji, a druga mogućnost je bila da ga da njegovom vlasniku", naveo je advokat Dimitrakopoulos.

Prema njegovim riječima, Kaili je pokušala pozvati Panzerija i ostale da preuzmu novac koji je pripadao njima. Tvrdi da je pozvala oca da dođe, da ode u svoju hotelsku sobu i da sačeka osobu koja će preuzeti kofer s novcem.

Dimitrakopoulos je poručio da je njegova klijentkinja nevina. Također tvrdi da nikada nije znala ili učestvovala u radnjama za koje se tereti njen suprug te da nikad nije bila vlasnica novca pronađenog u zajedničkom stanu supružnika. Kako je rekao, nikada u životu nije uzela mito.

Advokati Kaili koji je zastupaju u Belgiji nisu željeli komentarisati ovaj slučaj, piše vanjskopolitički magazin Politico.