Izazovi politike
213

Principijelno "ne" ili ipak vlast: Naša stranka i SNSD iza vrata

D. Bezdrob
Edin Forto, Damir Arnaut, Sabina Čudić (Foto: A. L./Klix.ba)
Edin Forto, Damir Arnaut, Sabina Čudić (Foto: A. L./Klix.ba)
Naša stranka je u više navrata do sada ostala principijelna svojim stavovima na različitim političko-društvenim pitanjima. Sada ih očekuje jedna od najvažnijih odluka i vjerovatno prekretnica u budućem djelovanju.

Današnjim potpisivanjem koalicionog sporazuma Osmorke (među kojom je i Naša stranka) sa HDZ-om širom su otvorena vrata za formiranje vlasti i na državnom nivou gdje ih već čeka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorad Dodik, lice s američke i britanske crne liste, čiju je hitnu eliminaciju s političke scene od EU i SAD-a u julu ove godine tražila Naša stranka.

HDZ i SNSD su svoje savezništvo betonirali nedavnim sastankom u Mostaru gdje su svima poručili da jedni bez drugih neće kreirati vlast. Osmorki je preostalo da se, ako želi vlast, prilagodi uslovima i krene na četverogodišnje putovanje koje će zasigurno biti uzbudljivo i puno izazova.

SNSD ima osam ruku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, HDZ četiri, a Osmorka 13. No da li će Osmorka ostati na 13 ili spasti na 11, zavisi od Naše stranke. U svakom slučaju, vlast će činiti HDZ i SNSD, a samo je pitanje hoće li biti Osmorka ili Sedmorka jer dvije ruke Naše stranke neće bitno promijeniti situaciju.

Treba istaći da će SNSD u Domu naroda Parlamenta BiH imati četiri od pet delegata u Klubu Srba, a blizu iste cifre je i HDZ za Klub Hrvata. To znači da će ove dvije stranke kontrolisati apsolutno sve procese na državnom nivou i imati mehanizme blokade.

Čelnici Naše stranke više puta su jasno isticali da nikada ne bi koalirali sa nacionalnim strankama odnosno, kako su ga nazvali, tronošcem koji je osiromašio državu i njene građane.

Ipak, sada kažu da nisu imali izbor kada je u pitanju HDZ, jer je ta stranka nezaobilazan faktor i na federalnom i državnom nivou. Iako su neki članovi NS tvrdili da će zaobići SNSD, od početka je bilo realno i jasno da to neće biti moguće. Ono što je, ipak, pošlo za rukom širokom bloku okupljenom oko Trojke jeste izbacivanje SDA.

Šta sada čeka Našu stranku?

Danas su Edin Forto i Damir Arnaut stajali uz nove koalicione partnere koji će činiti vlast na nivou entiteta FBiH i države BiH - Osmorku i HDZ. Narednih dana se očekuju sastanci ovih partnera sa Dodikovim SNSD-om i rukovodstvo NS-a će brzo morati donijet odluku - da li biti vlast sa Dodikom ili, ipak, ne.

Podsjetimo na izjave predsjednice Glavnog odbora Naše stranke Sabine Ćudić, državnog parlamentarca Damira Arnauta i predsjednika Edina Forte:

"Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka neće nikako formirati vlast. Ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje, mi nećemo u tome učestvovati. Rekli smo da ćemo izbjeći HDZ ukoliko je to moguće i gdje je to moguće. SNSD se može izbjeći, prema postojećoj situaciji. Nije idealna situacija, ali može", rekla je Sabina Čudić (od 05:29 na videu iznad).

Sličnog stava je i parlamentarac Damir Arnaut koji je jučer gostujući na televiziji N1 izjavio (od 09:51 minute):

"Nema tog dogovora Osmorke, ako Dodik ima četiri delegata... Ako je on nezaobilazan, onda Naša stranka može reći 'nećemo biti dio te priče'. Ali konkretno, dogovor Osmorke da neće s Dodikom, ne postoji. Ako SDP ode s Dodikom, nisu ništa prekršili, treba biti tu korektan. Ali ako oni dozvole Dodiku da dobije četiri delegata, trebaju biti svjesni šta će to značiti za državu. To će biti blokada zadnje četiri godine, na kvadrat", rekao je.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto nedavno je kazao kako je "mala vjerovatnoća da će ići sa SNSD-om". Ipak on je ostavio mali prostor da Naša stranka ipak bude u vladajućoj većini i formira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetit ćemo i na saopćenje Naše stranke iz jula ove godine kada su pozvali Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da "eliminiraju Milorada Dodika s političke scene".

"Ovo je prilika da još jednom skrenemo pažnju i visokom predstavniku i Evropskoj uniji i SAD-u gdje naš stvarni problem leži. Ako se već petljaju u priču koga ko može birati, a koga ne, neka nam omoguće da ne biramo Ruse. Eliminirajte Dodika s političke scene."

I bivši predsjednik Predrag Kojović tokom prošlog mandata je kazao da NS neće učestvovati u vlasti sa SNSD-om: "Ima million razloga zašto ne… Dva smo svijeta različita, imamo različite vizije BiH."

Treba se podsjetiti i saopćenja iz juna ove godine kada su iz Naše stranke poručili: "Kad je riječ o SNSD-u i HDZ-u svi njihovi funkcioneri su u službi rušenja države, ali i demokratije."

No, da li će Naša stranka ostati principijelna u svojim stavovima ili će u rukovodstvu preovladati želja za vlašću pod svaku cijenu, vidjet će se veoma brzo. U oba slučaja, građani koji su dali svoj glas će to znati cijeniti ili kazniti na narednim izborima.