A vi, kako ste?
26

Doktore, ne dajte mi da ubijem! FX-ova serija koja bi vam se mogla svidjeti

Piše: Ines Mrenica
Zarobljeni psihoterapeut u beskrajnoj seansi i pacijent koji drži prst na okidaču podjednako su nesretni, ali ovo nije priča o serijskom ubici. "The Patient" je priča o psihoterapeutu koji se bori s vlastitim demonima.
Mračna strana ljudskog uma i duga lista mentalnih bolesti zapravo su temelj kinematografije i ako malo bolje razmislite, bez svih onih luđaka, ubica, Edipovih kompleksa i šizofrenije žanr horora teško da bi mogao postojati. Sjetite se jedne od najboljih serija svih vremena "The Sopranos" u kojoj je sve što je Toni Soprano radio u životu bilo uzrokovano obiteljskim traumama, depresijom i onim o čemu je razgovarao s doktoricom Melfi.

FX-ova serija "The Patient" donosi priču inspiriranu uvijek popularnom temom psihoanalize i kroz deset epizoda (prosječnog trajanja od 25 minuta) vodi nas u ludilo serijskog ubice koji otima svog psihoterapeuta. Ubica želi da uz doktorovu pomoć spriječi zločin silno se trudeći iskontrolirati svaki svoj sljedeći potez.

U glavnoj ulozi serije dostupne na streaming servisima Hulu i Disney+ je Steve Carell, jedan od najozbiljnijih američkih glumaca, specijaliziranog za žanr komedije. Sjećamo ga se po učešću u seriji "The Morning Show" u produkciji servisa Apple TV+, ali i po glasu koji je posudio zlikovcu Gruu. U ulozi psihoterapeuta se snašao više nego dobro, a porjekat je zanimljiv jer nije priča o pacijentu već o doktoru koji se bori vlastitim psihološkim demonima.

Steve Carell u seriji
Steve Carell u seriji "The Patient"

Let iznad kukavičjeg podruma

Pacijent Sam Fortner (Domhnall Gleeson) pojavljuje se u ordinaciji psihoterapeuta Alana Straussa (Steve Carell) s kačketom, sunčanim naočalama i plastičnom čašom kafe, ćeleči razriješiti konflikt koji ima sa svojim ocem. Alanova sljedeća seansa sa sociopatom dogodit će se kada se probudi u nepoznatom podrumu, vezan za krevet. Sam ima neobičan zahtjev i želi da doktor obuzda njegove ubilačke porive, iako odbija govoriti o osnovnoj temni svakog muškarca koji posjeti psihijatra - njegovoj majci Candance (Linda Emond).

Alan je prisiljena i ima vremena da se "zarovi" u vlastiti um pa analizira sve ono što je vremenom potisnuo i počeo zanemarivati. Prisjeća se svog nekadašnjeg terapeuta Charlieja (David Alan Grier), smrti supruge i bolne otuđenosti njegovog sina Ezre (Andrew Leeds), čiji je odnos prema ortodoksnom judaizmu potaknuo porodični raskol. Kako svaki serijski ubica posjeduje prepoznatljiv rukopis (modus operandi!) vrlo brzo se uspostavlja ritual. Sam svake večeri dolazi kući s hranom iz drugog restorana koji zadovoljava njegove stroge gastronomske standarde, a onda se raspravlja o hrani i mračnim tajnama.

Insert iz serije
Insert iz serije "The Patient"

U fantazijama, retrospekciji i snovima, izmjenjuju se neobične scene u kojima se ide čak i do koncentracionog logora Aušvic pa Alan otkriva koliko mora raditi da popravi rascjep u vlastitoj psihi. Jer, valja mu skupiti krhotine vlastite ličnosti. Paradoksalno, doktor postaje sam svoj pacijent. A bolesni pacijent, koji nije u stanju izraziti svoje emocije, postaje neka vrsta psihoterapeuta.

Triler "The Patient" zalazi u područja izuzetno televizične popularne psihologije i otvara kompleksnu temu serijskog zločina, ali i reference koje postavlja u odnosu na holokaust. Najveći psihoanalitičari bili su Jevreji pa je FX-ovu seriju zanimljivo pratiti i s aspekta otvaranja pitanja o judaizmu. Napete epizode vode vas na uzbudljivi emocionalni rolerkoster, a posljednja (koja traje 46 minuta) razrješava priču u neočekivanom finalu.

"The Patient" se našao vrlo visoko na trendingu streaming servisa Hulu (na IMDB-ju ima ocjenu 7.0), a upućuje nas i na jednu činjenicu koju često zaboravljamo. Ljudi od kojih očekujemo pomoć često i sami trebaju pomoć. Na toj listi su i psihijatri i psihoterapeuti, koji često imaju više problema nego bilo ko ko sjeda na kauče u njihovim ordinacijama.