Gradsko vijeće Mostar
161

Naša stranka se ogradila od glasanja Boške Ćavar ali za sada ništa od sankcija

D. Be.
Gradsko vijeće Grada Mostara jučer se izjašnjavalo o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju – projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima.
Odlukom se, između ostalog, definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara. Odluka nije usvojena.

Jedna od vijećnica koja nije glasala za ovu odluku je i Boška Ćavar iz Naše stranke. Povodom njenog glasanja oglasili su se iz Naše stranke.

"U Gradskom vijeću Grada Mostara Naša stranka ima dvije vijećnice, Irmu Baraliju i Bošku Ćavar. Irma Baralija je glasala za Prijedlog odluke, a Boška Ćavar je bila suzdržana. Irma Baralija je glasala u skladu sa stavom Naše stranke, Boška Ćavar je odlučila da glasa u skladu sa svojim ličnim ubjeđenjima koja se ovog puta kose s ubjeđenjima Naše stranke. Naš stav je da državne institucije moraju pokazivati vlastitu samobitnost i neovisnost u odlučivanju od bilo čijih stranih državnih interesa ili interesa pojedinih kolektivnih identiteta.

Tome služe državni simboli i samo oni mogu biti prisutni u državnim institucijama. Ograđujemo se stoga od glasanja Boške Ćavar, a u skladu s internim procedurama organi Naše stranke će odlučivati o ovom slučaju, utvrditi odgovornost i eventualne sankcije", saopćeno je.

Podsjetimo, odluka o isticanju obilježja na objektima Grada Mostara i unutar njih, isticanju-projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima koju je predložila Koalicija za Mostar dobila je 17 glasova što je bilo nedovoljno za usvajanje odluke.

Bio je potreban još jedan glas, dakle ukupno 18, da odluka prođe.

Boška Ćavar (NS) je bila suzdržana uz kolege HDZ-a, HRS-a i Velibora Milivojevića (SNSD). Oni su svojim glasom protiv ili suzdržanošću omogućili da u javnim ustanovama Grada Mostara i dalje budu isticana obilježja tzv. HRHB, križevi, raspela i brojanice.

Za ovu odluku su glasali SDA, SDP, Prva mostarska partija i Irma Baralija (Naša stranka).