Čuveni "Suncokreti"
58

Ekološki aktivsti prosuli supu po više od 80 miliona eura vrijednom crtežu Van Gogha

F. H.
Foto: Screenshoot / Twitter
Foto: Screenshoot / Twitter
Demonstranti za zaštitu okoliša su u petak bacili su supu od paradajza na sliku Vincenta van Gogha "Suncokreti" u Nacionalnoj galeriji u centru Londona.

Londonska policija saopćila je da su njenii službenici uhapsili dvojicu demonstranata iz skupine Just Stop Oil zbog kaznenog djela štete i prijepada nakon što su "bacili tvar na sliku" u galeriji na Trafalgar Squareu.

Dvoje demonstranta koji su nosili majice sa sloganom "Samo zaustavite naftu" bacali su supu na kultnu sliku, pokazao je video koji je na Twitteru objavio dopisnik Guardiana za ekologiju Damien Gayle, a retweetala grupa za ekološki aktivizam, prenosi LeMonde.

Nakon što su pogodili sliku, aktivisti su se zalijepili za zid i uzvikivali između ostalog "Šta je vrijednije, umjetnost ili život?"

Just Stop Oil je u saopćenju naveo da su njegovi aktivisti bacili dvije konzerve Heinz supe od paradajza preko slike kako bi zahtijevali od britanske vlade da zaustavi sve nove naftne i plinske projekte.

Slika se procjenjuje na 84,2 miliona dolara, a zahvaljujući staklenoj zaštiti umjetničko djelo nije oštećeno. Radi se o poznatom djelu Vincenta Van Gogha koje je nastalo 1888. godine.