Ko si ti?
13

Mrzite svoj posao? Serija u režiji Bena Stillera vodi nas u pervertirani kapitalizam

Piše: Ines Mrenica
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Seriju “Severance” za Apple TV+ režirao je proslavljeni holivudski glumac, propitujući društvo, identitet savremenog čovjeka i njegov odnos s modernim tehnologijama. U seriji igraju Adam Scott, Patricia Arquette, John Torturro i Christopher Walken.

Znamo da je u životu mudro odvojiti ono poslovno od privatnog, a jedna od najboljih serija ove godine ide korak dalje i donosi zanimljivu priču o tehnološkoj firmi koja ljudima s određenim psihološkim problemima i traumatičnim iskustvima omogućava “blaženo neznanje”.

Mrzite svoj posao? Pazite sad kad čujete šta radi korporacija Lumon Industries. Dobrovoljni zaborav omogućavaju uz pomoć čipa u mozgu, koji radnicima razlama svijest na vrijeme provedeno na poslu i ono koje provode izvan ureda.

Uznemirujuća i nadasve intrigantna naučno-fantastična triler serija “Severance” započinje pitanjem “Ko si ti?”. U minimalističkoj i zbunjujućoj arhitekturi nepregledno dugih hodnika, analognih satova i glomaznih retro monitora, glavni lik priče vodi tim čija su sjećanja hirurški odrezana između poslovnog i privatnog života. Medicinski zahvat kojim se razlama sjećanje zove se severance procedure. Čip u mozgu aktivira se u liftu prilikom dolaska na posao, a deaktivira odlaskom osobe.

Radim da zaboravim

Mark (Adam Scott), Irvin (John Turturro), Dylan (Zach Cherry) i Helly (Britt Lower) kolege su ispranih mozgova i dijele isti prostor. Irvin i Dylan su nadasve poslušni i zadovoljni uposlenici, ali ono što će dovesti do sloma sistema jesu dva subverzivna radnika koja se ne uklapaju u matricu. Helly je novopridošla kolegica koja se ne može pomiriti sa svojim statusom, iako znamo da svi na ovaj postupak pristaju svojom voljom. Mark ima i život izvan onih famoznih osam radnih sati, a na ove uvjete je pristao da bi zaboravio na smrt supruge koja je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Uredi izgledaju kao da ih je osmislio Kubrick, odjeli su obasjani zasljepljujućom neonskom svjetlošću i međusobno odvojeni tako da radnici iz različitih sektora ne znaju ništa jedni o drugima. U jednom odjelu boravi čak i stado ovaca, kao savršena alegorija o psihologiji mase, kojiim stalno treba upravljati čoban. Jedini koji ima pristup svim prostorijama je domar (luckasti Christopher Walken), koji je tako i najbliži saznanju o tome šta se događa. Sve smrdi na zavjeru i bizarni eksperiment koji se vrši na ljudima.

Uskoro se pojavljuje misteriozni kolega Petey i u tom trenutku započinje putovanje, koje će glavnog junaka povesti do otkrivanja istine o tome zašto korporacija tako uporno insistira na tome da njeni uposlenici nemaju nikakva sjećanja na ono što rade u okviru radnog vremena. Čuvarica korporativnog sistema je destruktivna šefica Harmony Cobel (Patricia Arquette), koja čini sve da oni kojima upravlja daju maksimum na poslu, lišeni bilo kakavih depresivnih trenutaka iz privatnog života.

“Severance” je posebno zanimljiva danas kada moderna tehnologija (i umjetna inteligencija) sve više zamjenjuje ljude, otimajući im radna mjesta. Ben Stiller režijskim postupkom (u 6 od 9 epizoda) nameće spori ritam u kojem imamo dovoljno vremena da uvidimo besmisao svijeta kojim upravljaju megakorporacije, ali i da shvatimo kako nas niko ne može povrijediti više od nas samih. Jedna od ponuđenih lekcija je i ona o tome da se naši najveći neprijatelji kriju iza “dobrih” djela onih koji nam tobože nude ruku spasa. Paradoksalno, čoban je taj koji stalno čuva ovčice od vukova, ali ih na kraju baš on zakolje i pojede.

Appleova serija posjeduje orvelijansku atmosferu, u kojoj je neznanje moć, a sloboda ropstvo. Pervertirani kapitalizam nas više ne želi samo kao fizičku i mentalnu radnu snagu, nego nas uz pomoć tehnologija želi svesti na robotiziranu svakodnevicu u kojoj nema mjesta za svijest o onom što radimo, za koga i zašto. Ili ako ima, da ona prestaje u trenutku kada prislonimo karticu (čip) na neki senzor.

I prije ovih distopijskih bizarnosti o igli koja se zabija u mozak kako bi se omogućila podjela ličnosti, otac psihoanalize Sigmund Freud je u svojoj teoriji govorio o svjesnom i nesvjesnom, kao ogromnom rezorvoaru misli, osjećaja i poriva izvan sjećanja. Šta znate, možda vaš dan nema 24 sata. Možda ih ima 240 i možda prolazite kroz još deset života i poslova, a da toga niste svjesni. Ako dajete šansu mašti, “Severance” je serija koja će vas staviti u stanje anksioznosti, ali ćete u njoj itekako uživati.