Prvi put u 11 godina
34

Evropska centralna banka konačno u borbi protiv inflacije: Podigli kamatne stope za 50 bodova

S. Š.
(Izvor: Shutterstock)
(Izvor: Shutterstock)
Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope za 50 indeksnih bodova, a sve prateći neumjeren rast inflacije i slabljenje eura u odnosu na dolar.

ECB je podigao referentnu kamatnu stopu na depozite za 50 indeksnih bodova na nula posto, prekršivši vlastite smjernice za pomak od 25 bodova.

Ovo je prvo povećanje kamatne stope eurozone u posljednjih 11 godina.

ECB je također povećao svoju glavnu stopu refinanciranja na 0,50 posto i obećao daljnja povećanja kamatnih stopa vjerojatno već na sljedećem sastanku 8. septembra, prenosi Reuters.

Evropska centralna banka je sedmicama unazad usmjeravala tržišta da očekuju povećanje od 25 indeksnih bodova, ali izvori bliski raspravi rekli su da je 50 indeksnih bodova stavljeno u igru malo prije sastanka jer su pokazatelji ukazivali na daljnje pogoršanje izgleda inflacije.

Budući da se inflacija već približava dvoznamenkastom području, sada postoji rizik da se učvrsti iznad cilja ECB-a od dva posto, a bilo kakva nestašica plina tijekom nadolazeće zime vjerojatno će pogurati cijene još više, nastavljajući brzi rast cijena.