Povorka ponosa
102

Poruka sa skupa ispred Historijskog muzeja: Ljubav, podrška i razumijevanje čine porodicu

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dina Bajrektarević, jedna od organizatorica Povorke ponosa iz Tuzle, u govoru po završetku protestne šetnje naglasila je da je ljubav, podrška i razumijevanje ono što čini porodicu.

Bajrektarević je u govoru zahvalila svima onim što se bore sa institucionalnom homofobijom, onima koji su se pridružili povorci te je naglasila da ljubav, podrška i razumijevanje čine veliko porodično okupljanje.

"Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše porodice. Porodica je fleksibilan konstrukt koji se gradio oko ljubavi podrške i razumijevanja," poručila je Bajrektarević

Podvukla je kako se porodice pronalaze u svim oblicima kao što su homoseksualne, heteroseksualne porodice, porodice sa usvojenom djecom i da su to porodice koje povezuje isključivo i samo ljubav

"Moj problem leži u zakonu, institucijama koji ne prepoznaje naše porodice kao validne. Danas van vaša četiri zida pokazujemo evo već četvrtu godinu da život ne može da se sve na četiri zid. Šaljemo poruku da smo tu i mi ne idemo nikoga," kazala je Bajrektarević

Naglasila je da su ulice zatvorene zbog homofobije, nasilja, fašizma, a ne radi Povorke.

"Prestanimo okretati glavu od nasilja na ulici, nasilja na porodici, nasilja na društvenim mrežama. Recimo ne nasilju i da prihvatanju i zajedništvu", kazala je Bajrektarević.

Bajrektarević je pojasnila da su istospolne zajednice oduvijek posotjale i da su sastavni dio bosanskohercegovačkog društva, te da će nastaviti postojati, a da su institucije dužne osigurati ljudska prava svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

"Zamislite da ne možete zdravstveno osigurati partnera ili partnericu, da ne možete dignuti kredit, da ne možete naslijediti kuću ili stan, ne možete nasijediti penziju i ne možete odlučiti o zdravstvenom stanju partnera ili partnerice," zaključila je Bajrektarević.