Podrška LGBTIQ+
2.3k

Fortina poruka sa Povorke ponosa: Svako ima pravo da kaže svoj stav, ali ovo je protest građana

F. H.
Edin Forto, premijer KS (Foto: I. L./Klix.ba)
Edin Forto, premijer KS (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je dolaskom na Povorku ponosa izrazio podršku zahtjevima LGBTIQ+ zajednica i poručio da svako ima pravo da iskaže svoj stav bez govora mržnje u javnom prostoru.

"Svako ima pravo da iskaže svoj stav, strašno je bitno da nema govora mržnje u javnom prostoru i moramo se protiv toga boriti" poručio je Forto na pitanje o komentarima na društvenim mrežama.

Naglasio je kako je ovo "protest za građanska prava" i da se ne mogu gledati samo kao švedski stol, sva građanska prava i za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

"To je nešto što društva koja su otvorena i mogu to zagarantirati, završe na kraju u najbogatijoj zajednici država, a to je Evropska unija. Mislim da Bosna i Hercegovina zaslužuje da ide u Evropsku uniju i mislim da su naši građani sto puta pokazali da su tolerantni i da ćemo u svim narednim godinama vidjeti da će tolerancija pobijediti," poručio je Forto.

Kaže kako politička volja vodi države u Evropsku uniju i da je Evropska unija jedan birokratski sistem, ali istovremeno i najuspješniji mirovni projekat u historiji.

"Ako nekome treba mir i stabilnost to je Bosna i Hercegovina, moramo sve učiniti da se približimo EU i to u najkraćem roku. Ja očekujem velike korake već nakon izbora," rekao je Forto o evropskom putu BiH.