Prekretnica u Briselu
182

Evropska komisija zvanično preporučila da Ukrajina dobije kandidatski status za EU

FENA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija danas je preporučila da Evropska unija dodijeli kandidatski status Ukrajini.

Dok neke zemlje EU, uključujući Nizozemsku i Dansku, ne podržavaju da više zemalja postanu kandidati za članstvo u EU, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dobio je u četvrtak podršku Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije.

Preporuču za kandidatski status Evropska komisija je dala i za Moldaviju. Dok su za Gruziju preporučili kandidatski status, ali kada ispuni određene uslove.

Ovaj potez otvara put čelnicima vlada EU da to potpišu na samitu sljedećeg četvrtka i petka u Briselu, što će ohrabriti Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, javlja Reuters.

U svojoj prvoj posjeti Kijevu otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, Francuz Emmanuel Macron, Nijemac Olaf Scholz, Italijan Mario Draghi i Rumun Klaus Iohannis rekli su da Ukrajina pripada "evropskoj porodici".

Status kandidatkinje za članstvo u EU, koji Ukrajina traži od 2014. kada su protesti u Kijevu zbacili nepopularnog proruskog predsjednika, bio bi prekretnica na njenom putu od bivše sovjetske republike ka razvijenoj ekonomiji u najvećem svjetskom trgovinskom bloku.

Međutim, očekuje se da će put ka članstvu potrajati godinama, što će zahtijevati duboke reforme za borbu protiv endemske korupcije.