Uz Dodikovo protivljenje
0

Džaferović danas u Solunu učestvuje na samitu lidera zemalja Jugoistočne Evrope

S. Š.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovat će na samitu predsjednika država i vlada Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava danas u Solunu.

Fokus samita je jačanje sigurnosne saradnje, razmjena iskustava u jačanju demokratskih institucija i ljudskih prava, ekonomska saradnja i sve u kontekstu evropske perspektive regije Jugoistočne Evrope, te pitanja zaštite okoliša i promocije održivog razvoja.

Grčka predsjedava SEECP-om treći put, a ovogodišnji samit nosi n aziv naziv “Strenghtening SEE Synergies”.

To znači da će glavna tema samita usmjerena na jačanje sinergije u regionalnom i međunarodnom kontekstu, suočavanju sa izazovima za regiju, Evropu i svijet, posebno sa socioekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je izjavio da Džaferović nema saglasnost svih članova Predsjedništva BiH za put u Solun jer mu se, prema Dodikovom mišljenju, ne može vjerovati.

Dodik je također na svom zvaničnom Twitter profilu napisao da se od Džaferovića mogu čuti "zlonamjerne poruke i izjave", te da je o svemu ovome obavjestio grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.